12 februari 2017

Een Shipova bij onze veldkapel


De sneeuw is intussen reeds weg en ze voorspellen een namiddag van 8° C. Toch wil ik de foto van onze veldkapel even tonen omdat zij, met het verwijderen van een pruimenboom, een meer prominente plek in het tuinbeeld heeft verkregen. Ook het pad ernaar werd verbreed. Interessant voor de bomenliefhebbers is dat de pruim vervangen werd door een botanisch buitenbeentje, met name een X Sorbopyrus auricularis ook gekend als een Shipova. Dat je een appel met een appel kunt kruisen, een peer met een peer of een roos met roos is nogal evident. Deze Shipova evenwel is een kruising tussen een wilde peer en een meelbes. Zo'n intergeslachtelijke kruisingen hebben een grote x vooraan hun wetenschappelijke benaming. De vrucht van deze zonderlinge boom is een kleine, zoete en eetbare peer. Ik vond deze boom bij Dirk Benoit van kwekerij Pavia in Deerlijk.1 opmerking:

  1. Deze boom heb ik ook al een paar keer overwogen, maar om één of andere reden valt hij altijd als één van de laatste af, onder meer omdat hij zo sterk groeit. De variëteit "Shipova" is trouwens nog eens teruggekruist met een peer, dus is het een (Pyrus X Sorbus) X Pyrus.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.