9 augustus 2016

lezen en leren

Nieuwe gids aangeschaft

Een gekregen boekenbon ruilde ik zopas in voor een libellengids. Hij moest besteld worden maar was snel binnen. Ik sta versteld van de kwaliteit van deze uitgave. Een stevige hardcover, prachtige tekeningen en verhelderende bijhorende teksten! De bedoeling mag duidelijk zijn: de wereld van de libellen - ingedeeld in waterjuffers en echte libellen - verkennen en een juiste determinatie vergemakkelijken. Het zit hem soms in de details maar als je deze kent, wordt het zoveel eenvoudiger. Ik maak nog fouten, heb ik recent gemerkt. Een vrouwtje bruinrode of steenrode heidelibel bijvoorbeeld. Daar kan ik niet goed tegen.

Het begint bij kennis: je moet eerst weten welke soorten er allemaal bestaan en of ze hier voorkomen of niet en die informatie vind ik nog steeds het liefst, lekker ouderwets, in een boek. Op fora wordt nogal te snel gekozen voor de gemakkelijkheidsoplossing: men neme een foto, gooit ze in de groep en vraagt 'welke bloem of libel is dit?'. Schaf je toch eerst een goed boek aan, denk ik dan. Pluis het zelf eens uit, zo leer je het meest. Lezen is leren. Kijken is ontdekken. En als er veel prentjes in staan, is het nog best ontspannend ook.


4 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig boek, een plezier om in te kijken en van te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er een leuk boek uit. Ik heb mezelf een vergelijkbaar boek besteld over solitaire bijen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu maar hopen dat we er slimmer van worden en niet helemaal de kluts kwijtraken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo, dat ziet er een mooi boek uit. Al zou ik door de bomen het bos niet meer zien, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.