Ruby Glow of zoiets

Toverhazelaars (hamamelis) zijn prachtig winterbloeiende struiken. Bovendien geuren ze heerlijk. Zelfs in de herfst zijn de meeste toverhazelaars omwille van hun oranje-rode bladverkleuringen een lust voor het oog. Niet voor niets dat ze tot een van mijn favoriete tuinplanten behoren. Momenteel is het volop genieten geblazen. Nog heel wat toverhazelaars staan op het hoogtepunt van hun bloei.

Alhoewel ik nog nauwelijks plaatsjes vrij heb in de tuin, kon ik niet aan de verleiding weerstaan om er een vijftal nieuwe op de kop te tikken. Naast de geringe aankoopprijs (ik selecteerde ze in drie verschillende tuincentra) was het de kleurenpracht die me overstag deed gaan.

De hamamelis x intermedia "Arnold Promise", die ook in mijn vaders tuin voor een ongelofelijk parfum zorgt, springt er qua geur bovenuit. Onweerstaanbaar. De "Jelena" kocht ik omdat mijn vorig exemplaar een twijfelgeval is. Ik kocht hem net voor de bloemknoppen open waren en ik denk dat hij fout geëtiketteerd stond. Veel te rood voor een "Jelena". En dit weekend kon ik drie, nog jonge exemplaren "Ruby Glow" spotgoedkoop mee naar huis krijgen. Amper 2,50 euro en toch zo mooi.

foto van de nieuwe hamamelis "Ruby Glow"

Maar toch... ook nu weer twijfel ik aan het etiket. Men zegt hier en daar dat de kleuren van een toverhazelaar pas na tien jaar echt definitief en kleurvast zijn. Maar ook een speurtocht op het internet om me te helpen bij het met zekerheid determineren van de soort, geeft me geen uitsluitsel. Op de ene foto is de Ruby Glow overwegend geel, elders weer uitgesproken oranje. Hier dan weer met ineengekrompen en verstrengelde lintbloempjes en op een andere site dan weer met duidelijke losse bloemblaadjes. Wat is me dat?

Het is duidelijk dat je voor een juiste determinatie van de toverhazelaars zeker niet op het web moet gaan speuren. En een feit is ook dat niet alle tuincentra hun 'product' met de correcte benaming aanbieden. Jammer, het zou niet mogen zijn. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Koop een toverhazelaar als hij helemaal in bloei staat (momenteel is het een goede periode) en als de kleur en het parfum je bevallen dan is het etiket eigenlijk van ondergeschikt belang. Je gaat er ongetwijfeld veel plezier aan beleven. Het is geen moeilijke plant maar weet wel dat hij een trage groeier is. Snoeien wordt afgeraden.

Reacties

Anoniem zei…
Vorig jaar heeft zoonlief in het Arboretum van Kalmthout staan twijfelen of hij zijn verjaardags-geld zou uitgeven aan een 'Rubin' of een 'Ruby glow'.
Maar waar 'Rubin' van een donker rozerood was, was Ruby glow eerder bruinrood, en dat beviel hem uiteindelijk minder.

Kijk daarom ook eens naar mijn foto's van 'Rubin'.
Ik denk/hoop dat op de etikettering in het Arboretum wel mag vertrouwd worden.