2 april 2021

CurieuzeNeuzen in de Tuin

  Wij zijn er klaar voor!

Morgen start CurieuzeNeuzen in de Tuin, 'het grootste onderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen ooit'. Onze tuin is één van de geselecteerde 5000 meetpunten die mee data verzamelen voor dit onderzoek. Het bodemstaal, een mengeling van 3 stalen, werd reeds genomen en staat klaar voor verzending. Nog een keer slapen en dan gaat ook de gesofisticeerde sensor de grond in. Het onderzoek is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, waar een van de dochters biologie studeert en De Standaard.

De bodemsensor (zie foto onder) meet elk kwartier de luchttemperatuur, de bodemtemperatuur en de bodemvochtigheid. De sensor is via een sim-kaart verbonden met het internet of Things-netwerk van Orange. 1 keer per dag ('s nachts) worden de gegevens doorgestuurd naar de database. Deze metingen lopen tot 2 oktober 2021, alle informatie samen zou dan een goed beeld moeten geven van de situatie in Vlaanderen en specifiek ook deze van onze tuin. Dankzij dit burgeronderzoek kunnen de huidige droogte- en hittekaarten veel nauwkeuriger gemaakt worden. Deelnemers aan het onderzoek krijgen de mogelijkheid om de gegevens live te volgen en de vergelijking te maken met de situatie in de andere tuinen.

De inhoud van de doos met in het midden de sensor, het gerief voor het bodemstaal zit al in een terugzenddoos.

Bij deze kan ik al zeggen dat ik onder de indruk ben van de heldere communicatie vanuit de initiatiefnemers. De e-mails en de handleiding over het wat, waarom en hoe van het onderzoek zijn een toonbeeld van klare taal. Dat de lokale Delhaize (DPD-Pickup punt) dienst doet als afhaal- en verzendpunt maakt de deelname wel erg gemakkelijk. 

3 opmerkingen:

  1. Fijn initiatief. Onze tuin kon niet deelnemen wegens geen gazon. Ik was aanvankelijk wél van plan om in te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik stond op de reservelijst, maar was uiteindelijk niet uitverkoren. Ik wens je veel plezier, en hoop dat je er ook iets mee bijleert .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De biodiverse tuin doet ook mee. Ben benieuwd naar het dashboard waar we dinsdag toegang toe krijgen ... 🤔

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.