Pagina's

8 april 2021

ree


Tijdens een ochtendwandeling oog in oog staan met 4 reeën, het overkomt me niet elke dag. Meer zelfs, vandaag was het de eerste maal. Ze waren op hun qui-vive maar tegelijkertijd behoorlijk kloek. Eén van de reeën had me zeker gezien maar bleef met zijn kompanen toch in het lekkere gras staan. In de buurt werden heel wat bossen gedund waardoor veel schuilgelegenheid verdwenen is. De zeldzame dichte bosschages waar nog donkere hoekjes zijn en adelaarsvaren groeien, bieden de prachtige beesten een laatste veilige verblijfplaats.




7 april 2021

geweldig toch!

 

 

De paashaas is even de kluts kwijt



5 april 2021

Pasen 21

 

Omdat onze kinderen te oud zijn om de klokken van Rome nog over de vloer te krijgen, leggen wij heel vroeg in de morgen zelf chocoladen eieren en paashazen in de tuin. Het voordeel hiervan is dat je als ouder zelf kunt kiezen wat je kinderen zullen vinden. Die spullen uit Rome... je weet nooit wat de paus en zijn onderdanen daarmee uitgespookt hebben. Het biedt ons ook de mogelijkheid om 1) de lokale wereldwinkel te steunen en 2) enkele moeilijke vindplaatsen uit te kiezen zoals onder een emmer, iets wat de echte klokken in al die jaren nooit gelukt is. Volgens die van ons, die tijdens het rapen het management uitoefent, werden alle 75 stuks teruggevonden, al heeft het wel enig minutieus speurwerk vereist. De kinderen vonden het weer leuk en wij ook.


2 april 2021

CurieuzeNeuzen in de Tuin

  Wij zijn er klaar voor!

Morgen start CurieuzeNeuzen in de Tuin, 'het grootste onderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen ooit'. Onze tuin is één van de geselecteerde 5000 meetpunten die mee data verzamelen voor dit onderzoek. Het bodemstaal, een mengeling van 3 stalen, werd reeds genomen en staat klaar voor verzending. Nog een keer slapen en dan gaat ook de gesofisticeerde sensor de grond in. Het onderzoek is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, waar een van de dochters biologie studeert en De Standaard.

De bodemsensor (zie foto onder) meet elk kwartier de luchttemperatuur, de bodemtemperatuur en de bodemvochtigheid. De sensor is via een sim-kaart verbonden met het internet of Things-netwerk van Orange. 1 keer per dag ('s nachts) worden de gegevens doorgestuurd naar de database. Deze metingen lopen tot 2 oktober 2021, alle informatie samen zou dan een goed beeld moeten geven van de situatie in Vlaanderen en specifiek ook deze van onze tuin. Dankzij dit burgeronderzoek kunnen de huidige droogte- en hittekaarten veel nauwkeuriger gemaakt worden. Deelnemers aan het onderzoek krijgen de mogelijkheid om de gegevens live te volgen en de vergelijking te maken met de situatie in de andere tuinen.

De inhoud van de doos met in het midden de sensor, het gerief voor het bodemstaal zit al in een terugzenddoos.

Bij deze kan ik al zeggen dat ik onder de indruk ben van de heldere communicatie vanuit de initiatiefnemers. De e-mails en de handleiding over het wat, waarom en hoe van het onderzoek zijn een toonbeeld van klare taal. Dat de lokale Delhaize (DPD-Pickup punt) dienst doet als afhaal- en verzendpunt maakt de deelname wel erg gemakkelijk.