25 oktober 2017

uitkijktoren zonhoven

de toren aan de Wijers in Zonhoven
Uitkijktorens heb je in alle vormen en hoogtes. Ik heb er wel iets mee, zeker als de ontwerpers moeite doen om er iets bijzonders van te maken. De Kuchlbauerturm in Abensberg, naar een schets van Hundertwasser, is ongetwijfeld de zotste die we hebben beklommen. De Vlooybergtoren in 't Hageland fascineert omdat het contragewicht volledig ondergronds zit. De gerenoveerde Maagdentoren van Zichem is zeker ook een geslaagd project omdat het een mooie combinatie is van ijzerzandstenen authenticiteit en eigentijdse staalbouw. Allen hebben gemeen dat ze volk op de been brengen en op 't eind van de beklimming een ongewoon zicht cadeau doen, al zijn de beloofde "prachtige vergezichten"  vaak overdreven.


De uitkijktoren is mooi in het landschap geplaatst.
Bij onze tweede wandeling in de Wijers met vertrek in Zonhoven (rode wandeling, 9 km) konden we kennismaken met de 15 meter hoge uitkijktoren naar een ontwerp van Architecten Delobelle uit Gent. De Wijers die vroeger en nog nog steeds dienst doen als viskweekvijvers, gaven de ontwerpers het idee om te vertrekken vanuit de vis als kernidee. Uiteindelijk werd de toren getekend als ware het 'een naar lucht happende vis' die uit het water springt. Je hebt heel wat fantasie nodig om dit beeld er in te zien maar eigenlijk is dit bijkomstig. De staal-ceder-rietconstructie is mooi ingepast in het natuurlandschap en de kleuren zilver en bruin komen terug in de waterspiegel, de herfstbladeren en het rietgewas. De trappen klimmen ook goed, zelfs bij sterke wind zoals tijdens onze wandeling.


Bovenaan, met zicht op de vele vijvers.
Bij onze eerste wandeling was de toren er nog niet. Ik vind de nieuwe creatie zeker een meerwaarde ook al belette de grijze dag ons om ver te kijken. Niet voor niets schieten gelijkaardige projecten als paddenstoelen uit de grond. Aan de Lommelse Sahara heb je er intussen één, in het Turnhoutse vennengebied kwamen we er een tegen, Sas 4 in Dessel kreeg er één, aan de 1000-jarige eik in Lummen werd een kleine opgetrokken, in het natuurgebied Hageven te Neerpelt kan je op de oever van de Dommel ook een toren beklimmen, .... bij elk natuurgebied zonder natuurlijk hoogtepunt wordt er tegenwoordig wel eentje gebouwd. Goed voor de avontuurlijke toeristen en fotografen maar zeker ook voor de ontwerpers die hun eens flink kunnen laten gaan. 


1 opmerking:

  1. Wel, die vis zie ik er ook niet in, goed dat je het aangeeft.
    Wel een mooie constructie weerom

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.