29 maart 2016

duiding

De Vlaamse Milieumaatschappij en de OVAM hebben deze week laten weten dat er gestart wordt met de sanering van de Winterbeek en bijhorende onverstromingsgebieden. Ze hebben over dit project een website klaargestoomd met de grote lijnen van het opzet.

De Winterbeek is 1 van de 2 rivieren die Tessenderlo Chemie naar de kl.... heeft geholpen, in hoofdzaak door de lozing van zware metalen, zouten en Ra226 afkomstig van de veevoedersindustrie (de 'fosfaat').

Al van begin de jaren '80 is de milieubeweging hierrond actief, eindelijk komt er nu schot in de zaak. Omdat ik er zelf al meer dan 30 jaar mee bezig ben, wist de pers me deze week te vinden om wat duiding of kritische bedenkingen te geven.

Ik ga hier heel het dossier niet op tafel gooien maar toch 1 ding: de overheid, wij allemaal dus, gaat meer dan de helft van de kosten betalen terwijl de vervuiler zo duidelijk aangeduid kan worden. Dit is zo unfair! Tientallen jaren heeft het bedrijf de winsten opgestapeld o.m. door de noodzakelijke milieu-investeringen NIET te doen en nu de rekening boven komt drijven, kan de gemeenschap helpen betalen. 'De gemeenschap', dus ook al die mensen die jaren actie hebben gevoerd om de lozingen stop te zetten. Cynisme ten top. Hoe groter de smurrie die je veroorzaakt, hoe groter de kans dat de overheid de rekening betaalt.

Ik vond dat dit toch nog eens moest gezegd worden.

(foto: Boerenbelang, Ivo Peeters).


7 opmerkingen:

  1. 'de vervuiler betaalt' geldt enkel voor de kleine vissen, zo blijkt alweer. Triestig dat het ook in dit geval weer zo loopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook bij grote fraudezaken zien we dit fenomeen: kleine garnalen doet men dood, de hele grote kunnen hun fraude afkopen, met hen maken ze akkoordjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Economie en commercie blijkt keer op keer weer belangrijker dan welzijn, gezondheid, natuur, mens, klimaat of toekomst....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, niks nieuws onder de zon, kortom. Eens te meer: wraakroepend.

    P.S.: Mooie foto, al lijkt hij met die omranding toch wat op een doodsprentje. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de nuttige suggestie Menck :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Schandalig dat dit nog steeds kan gebeuren. Het houdt nooit op, die grote bedrijven komen er mee weg. Ik heb vijfentwintig jaar bij een bedrijf gewerkt wat grote machines maakte voor o.a. de chemische industrie. Tessenderlo Chemie was één van onze klanten.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.