Pagina's

28 februari 2016

trouwfoto (2)


Een goed voorbeeld van mijn 'stijl',
je moet er voor zijn :)


trouw


Gisteren mocht ik de trouwfoto's nemen van mijn neef en zijn vriendin. In de eerste plaats is het plezant om weten dat ze geloven dat je wel mooie foto's kan nemen maar in de tweede plaats is het toch redelijk riskant om die taak aan mij te kwijten. In optimale lichtcondities doet mijn Sony RX 100 het prima maar er waren daar locaties waar het behoorlijk duister was met hier en daar een felle lichtstrook die door de vensters knalde. Een uitdaging voor een hobbyist gelijk mij! Bovenal verschilt mijn smaak nogal serieus van de beroepsfotograaf. Gelukkig wilde het koppel geen gewone trouwfoto's maar kon ik vrijelijk mijn gang gaan. Van de 300 foto's zou ik er zelf zo'n 50 niet overhouden maar de overige zijn ok. Ik denk dat ze er wel tevreden mee zullen zijn. 



27 februari 2016

heerlijke zanger


Al enkele weken worden mijn tuinwandelingen opgeluisterd door het mooie lied van een heggemus. Vanop de top van steeds dezelfde conifeer  brengt hij zijn zangkunsten ten berde. Aan de voedersilo verschijnt hij nooit. Hij leidt door het jaar een verborgen leven maar in de lente verbreekt hij zijn anonimiteit en geeft hij flink van katoen. Deze morgen - ja, hij begint er vroeg aan -  kon ik hem onopvallend vanuit de struiken gefotografeerd krijgen. 


14 februari 2016

op kwekersbezoek

Mijn neef aan het stuur met zijn Magnolia "Theodora" aan zijn zij.

Onder impuls van mijn neef bezochten we gisteren 2 kwekers dichtbij de Franse grens om ons beider collectie een nieuwe boost te geven: Damien Devos, een gekend standhouder van Celles, en Dirk Benoit van boomkwekerij Pavia

De aanhangwagen van mijn neef lag goed vol en ook de auto zelf werd ten volle benut om de wat teerdere heesters te vervoeren. Veilig rijden kwam evenwel nooit in het gedrang al kan de foto wijzen op het tegendeel.

Mijn eigen aanwinsten uit de Vlaanders en reeds aangeplant: Chaenomeles speciosa 'Moerloosei' (een sierkwee waar ik al lang achter zoek), een jonge Aesculus x neglecta 'Erythroblastos' (als gezel voor mijn 'Autumn Fire'), de Hamamelis x intermedia 'Angelly' (een gele van Heijningen-selectie), een kleine Magnolia sprengeri 'Eric Savill'  (met wijnrode bloemen), een tere Magnolia x foggii 'Jack Fogg' (zou naar bananen geuren) en tenslotte een wat grotere Magnolia brooklynensis 'Eva Maria' (als alternatief voor de uitgeputte 'Woodsman').


Nieuwe aanwinst: Hamamelis "Angelly"



12 februari 2016

sijzenkoppel


Dit kan toch geen toeval meer zijn? Op dezelfde dag, enkele uurtjes na de verschijning van de eerste keep van deze winter, landt er plots ook een koppeltje sijzen. Je zou haast gaan denken dat ze hand-in-hand uit het Noorden afgezakt komen. Hiermee is ons lijstje van ooit al verschenen wintervogels weer compleet. De distelvink of putter laat helaas nog verstek gaan. Ik luk er niet in deze vogel op mijn geleeg te krijgen. Sinds deze week hoor ik tussen het ochtendgezang ook de zanglijster weer en de bosuil is bij schemer ook actief.

(op de foto boven: links vrouwtje, rechts mannetje)


het mannetje



toch eentje

keep

Ik had de hoop al opgegeven want doorgaans komt hier geen keep aan de voederplaats als de winter niet erg koud is en bovendien lang duurt. Zo heb ik nog maar 1 strenge winter gekend waar een grote groep kepen, vergezeld van sijzen, hier enkele dagen vertoefde. Tot zonet, toen ik tussen de vinken (Fringilla coelebs) en huismussen één exemplaar ontdekte. Ik vind het een prachtige vogel met dat oranje in zijn verenkleed. 

keep



11 februari 2016

vonk

boomklever
 De eerste helft van deze vakantieweek heb ik veel binnengezeten. Meer dan gepland maar dààrvoor is het dan ook vakantie.  De krant werd grondiger doorgenomen dan op schooldagen en ook voor de koffie nam ik rustig de tijd. Zo zou het altijd moeten kunnen. Naast het lezen en loeren in tuinboeken heb ik ook verscheidene uren op de keukenkast gehangen om naar de vogels te kijken die de laatste kilo's van mijn voedervoorraad komen oppeuzelen. De kletsnatte omstandigheden deren hun niet, zelfs zonder regenjas lijken ze droog te blijven. Dat kan van mij niet gezegd worden. Met 2 trainingsjasjes over mekaar  én regenjas heb ik dinsdag enkele uren de koude regen getrotseerd om mijn magnoliacollectie in de tuin uit te breiden. Doornat was ik maar de aanwinsten gaven me een bevredigend gevoel. Ook het zwoegen in die barre condities op zich gaf me een kick.

Laat ons zeggen dat het bezoek aan het arboretum van Wespelaar de vonk deed overslaan. Enkele Magnolia's waren zo adembenemend mooi dat ik mijn visie omtrent beverbomen in de tuin helemaal herbekeken heb. Ik ben beginnen lezen over de botanische soorten, de onderlinge kruisingen en variëteiten, de grootte en kleuren van de bloemen, hun tijdstip van bloei en zo meer en hieruit vloeide een lijstje. Dé collectie voor onze tuin.

Magnolia denudata aan de veldkapel
Twee van dat lijstje heb ik nog niet te pakken gekregen. Aan de grens met Frankrijk zit wel een kweker die ze aanbiedt. Als die van ons, die thans in Parijs zit met een meute leerlingen (dat zegt ze toch), zin heeft in een daguitstap Vlaamse Ardennen kan ik ze hopelijk dit weekend op de kop tikken. Net als me in 't zweet werken als 't pijpenstelen regent, kan zo'n succesvolle plantenjacht me enorm deugd doen. Een gevoel dat veel tuinliefhebbers ongetwijfeld delen.


9 februari 2016

Ajan

Hamamelis 'Ajan'
Hamamelis x intermedia 'Ajan'
 De toverhazelaar 'Ajan' die ik vorig jaar cadeau kreeg van Joost van Heijningen, is prima aangeslagen. Op alle takken hangt een zee van oranje bloemen met een heerlijke geur die vanop het tuinpad zonder moeite op te snuiven valt. De gelijktijdig aangeplante 'Arnhem' verging het helaas minder goed. Twee van de drie gesteltakken zijn tot op de entplek afgestorven wat niet te begrijpen valt want de struik was al 6 jaar oud. Hopelijk groeit de resterende tak verder uit tot de mooie habitus die deze 'Arnhem' oorspronkelijk had. Zonde maar de natuur is soms niet te vatten. Deze week werd aan mijn collectie toverhazelaars ook een nieuwe 'Jelena' (naar Jelena De Belder) toegevoegd. Mijn oude struik is wel als een 'Jelena' aangekocht maar volgens mij is het geen echte. Iets wat helaas wel vaker gebeurt: ik zag nog deze week enkele 'Pallida' aangeprezen als 'Westerstede'. 't Zou niet mogen.

Hamamelis 'Ajan'
bovenaanzicht Hamamelis x intermedia 'Ajan'


7 februari 2016

werken tussen de kerstrozen


Gisteren heb ik voor 't eerst weer enkele uren in de tuin gewerkt. De lenteschoonmaak laat ik nog steeds achterwege ook al staan de eerste blauwe druifjes in bloei en heeft het speenkruid al aardige tapijten vers groen op de bodem getoverd. Ik heb nog wat aangeplant en hier en daar wat verzet. Bij de pauzes die ik nam bekeek ik al mijn toverhazelaars en kerstrozen. Dat 'binnenwerk' van zo'n Helleborus orientalis mag best gezien worden. De niet gevulde variëteiten vormen heel veel zaad en elk jaar vind ik tientallen jonge kiemplantjes. Moest ik me erop toeleggen, ik had meteen een minikwekerij.

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'
Wat ik zoals aangeplant heb? Wel, ik ben mijn collectie beverbomen (Magnolia's) aan het uitbouwen. Ecologisch stellen ze niet veel voor maar ik ben er hoe langer hoe meer stapelgek van. Het kruisen en selecteren blijft intussen eindeloos doorgaan -elke nieuwe aanwinst wordt op zijn beurt weer ingezet als voortkweekmateriaal- zodat het aanbod een doolhof van jewelste is geworden. De onderlinge verschillen zijn soms zo miniem dat je je afvraagt waar nog de meerwaarde zit. Op mijn wenslijst staan er nog 2 en ik hoop ze tegen de lente gevonden en aangeplant te hebben. In de bloeiperiode stel ik ze even aan je voor.