15 september 2015

De Chocoladefabriek te Nerem

Tijdens de voorbije Open Monumentendag bezocht ik 3 Limburgse sites: een klooster, een kasteel met Engelse tuin in Vliermaalroot en de Chocoladefabriek te Nerem bij Tongeren. Bij een eerder bezoek aan de stad Tongeren passeerde ik toevallig langs de site van de chocoladefabriek. Ik zette de wagen aan de kant want dat inkomvenster in Art Nouveau-stijl intrigeerde me. Ook de directeurswoning aan de overkant van de straat zwengelde mijn interesse aan. Op dat moment had ik geen flauw benul wat voor een gebouw het was of wat de geschiedenis ervan was. Ik vond het wel grote zonde dat het daar stond te verkommeren en hoopte vurig dat het niet onder de sloophamer zou verdwijnen. Mijn stille wens lijkt intussen in vervulling te zijn gegaan. De voormalige chocoladefabriek van de familie Rosmeulen komt helemaal terug tot leven. Daar zijn we heel blij om. De druk bezochte Open Monumentendag gaf me de gelegenheid om van dit mooie gebouw foto's te maken.
10 opmerkingen:

 1. Zou Sjakie hier ook gepasseerd zijn;-) ? Welke bestemming krijgt de chocoladefabiek?
  Het venster is inderdaad prachtig!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een samen-woon-project, deels in de fabriek, deels bijpassende nieuwbouw; zie alhier: http://www.dechocoladefabriek.be/

   Verwijderen
 2. De buitenkant is bijzonder fraai, maar de binnenkant vind ik dan weer erg naargeestig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dan momenteel ook een tijdelijke tussenfase: tussen leegstand/verkommering en ombouw naar nieuwe wooneenheden/lofts/gemeenschappelijke ruiimtes. Maakt het fotografisch interessant, wat blijkt uit de vele fotosessies die er plaatsvinden.

   Verwijderen
 3. Het gebouw is aan de buitenkant inderdaad prachtig, in een stijl die ik erg bewonder. Binnen zou ik op dit moment weleens een middagje met mijn fototoestel willen rondlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gij hebt toch ook altijd alles gezien he, papa'tje! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'k Moest direct denken aan Willie Wonka ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De buitenkant ziet er absoluut ge-wel-dig uit, dat venster aan den entrée...Met zo"n grote binnenruimte kan dat niet anders dan een geweldig project worden, zodat dat monument niet verder teloorgaat

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige sfeerbeelden! Ik heb er persoonlijk nog altijd spijt dat ik nooit in het oude sanatorium in ons dorp geweest ben. Nu is het te laat want het wordt gerenoveerd. Voor de liefhebbers :
  http://www.forbidden-places.net/exploration-urbaine-le-sanatorium-Joseph-Lemaire-a-Tombeek#1

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.