De Chocoladefabriek te Nerem

Tijdens de voorbije Open Monumentendag bezocht ik 3 Limburgse sites: een klooster, een kasteel met Engelse tuin in Vliermaalroot en de Chocoladefabriek te Nerem bij Tongeren. Bij een eerder bezoek aan de stad Tongeren passeerde ik toevallig langs de site van de chocoladefabriek. Ik zette de wagen aan de kant want dat inkomvenster in Art Nouveau-stijl intrigeerde me. Ook de directeurswoning aan de overkant van de straat zwengelde mijn interesse aan. Op dat moment had ik geen flauw benul wat voor een gebouw het was of wat de geschiedenis ervan was. Ik vond het wel grote zonde dat het daar stond te verkommeren en hoopte vurig dat het niet onder de sloophamer zou verdwijnen. Mijn stille wens lijkt intussen in vervulling te zijn gegaan. De voormalige chocoladefabriek van de familie Rosmeulen komt helemaal terug tot leven. Daar zijn we heel blij om. De druk bezochte Open Monumentendag gaf me de gelegenheid om van dit mooie gebouw foto's te maken.
Reacties

Anoniem zei…
Zou Sjakie hier ook gepasseerd zijn;-) ? Welke bestemming krijgt de chocoladefabiek?
Het venster is inderdaad prachtig!
groetjes, Hilde
Muggenbeet zei…
Een samen-woon-project, deels in de fabriek, deels bijpassende nieuwbouw; zie alhier: http://www.dechocoladefabriek.be/
Menck zei…
De buitenkant is bijzonder fraai, maar de binnenkant vind ik dan weer erg naargeestig.
Muggenbeet zei…
Het is dan momenteel ook een tijdelijke tussenfase: tussen leegstand/verkommering en ombouw naar nieuwe wooneenheden/lofts/gemeenschappelijke ruiimtes. Maakt het fotografisch interessant, wat blijkt uit de vele fotosessies die er plaatsvinden.
Marthy zei…
Het gebouw is aan de buitenkant inderdaad prachtig, in een stijl die ik erg bewonder. Binnen zou ik op dit moment weleens een middagje met mijn fototoestel willen rondlopen.
Loes zei…
Gij hebt toch ook altijd alles gezien he, papa'tje! ;)
Woooow en zo'n toffe foto's
Woelmuizenier zei…
'k Moest direct denken aan Willie Wonka ;-)
SuperMasj zei…
De buitenkant ziet er absoluut ge-wel-dig uit, dat venster aan den entrée...Met zo"n grote binnenruimte kan dat niet anders dan een geweldig project worden, zodat dat monument niet verder teloorgaat
Blijentuin zei…
Prachtige sfeerbeelden! Ik heb er persoonlijk nog altijd spijt dat ik nooit in het oude sanatorium in ons dorp geweest ben. Nu is het te laat want het wordt gerenoveerd. Voor de liefhebbers :
http://www.forbidden-places.net/exploration-urbaine-le-sanatorium-Joseph-Lemaire-a-Tombeek#1