17 mei 2009

time for love

De cursus natuurinzicht zit er ondertussen al op. De laatste excursie rond 'biodiversiteit' bracht ons opnieuw naar de Houterenberg en Pinnekenswijer, een natuurlijk ven in Gerhagen. En daar waren we getuige van een boomvalk die in de vlucht een libel te grazen nam. Natuurlijk had ik net die dag geen kodak bij. Hetzelfde gebeurde enkele dagen geleden toen ik, als volleerde nietsnut, zat te staren naar een al even makke bruine kikker in mijn vijvertje. Ineens vloog er een jagende sperwer boven mijn kop en zette hij zich neer op het dak van onze fietsenstalling enkele meter van mijn eigenste lijfelijke aanwezigheid. Magisch maar alweer geen foto.

Paringswiel van vuurjuffers

Meer succes maar ook minder spectaculair bij de massaal parende vuurjuffers. De voorbije week kon je er niet naast kijken. Overal pas geboren juffers die matureerden op struiken in de buurt van het water maar ook een heleboel paringswielen (zie foto). Bij zo'n paringswiel (of -rad) krult het vrouwtje haar achterlijf tegen het sperma van het mannetje. Het mannetje heeft het vrouwtje daarbij stevig bij de nek gegrepen zoals hij dat ook doet als het wijfje de eitjes deponeert aan de onderkant van een waterplant.

een koppeltje dennenpijlstaarten

Ook liefde tegen de gevel. Van een koppeltje dennenpijlstaarten dan nog. Ik zag ze nooit eerder in mijn tuin en het was eigenlijk ook mijn moeder die het paartje vond tegen de oostermuur van ons huis. Of de klus al geklaard is of of ze er nog moeten aan beginnen, zo ver reikt mijn kennis nog niet. Maar ik ben er bijna zeker van dat hun ongewone zithouding in functie van de voorplanting staat.

Zijn ze niet geweldig goed gecamoufleerd? Het bruinrode van de steen (Vandersanden Barok) lijkt zo overgeschilderd op de vleugels van deze nachtvlinder. Vandaar ook dat je deze vlinders zelden te zien krijgt. Plakt de vlinder tegen de schors van een dennenboom en je gaat er niets vermoedend voorbij.

De groene rups van dennenpijlstaart vind je meestal in de grove den of de fijnspar. De vlinder zelf eet dan weer graag van de kamperfoelie.

gratis live-cd


Zin in een gratis Coldplay-cd? Voor de fans staat er een live-cd online (zip). Zoiets kan je toch niet afslaan. Jaja, 't is volledig legaal en 't werkt perfect.