21 augustus 2019

struikheide in bloei


Midden augustus, dan staat de struikhei (Calluna) in bloei en wie dat paarse landschap lief is, trekt er dan op uit. In mijn eigen gemeente hebben we enkele mooie gebieden met struikhei. Ik deed een kleine wandeling rond pinnekenswijer, een natuurlijk ven niet ver van de parking van Gerhagen. 


De heide stond op zijn mooist en dat zag je ook aan de vele bijen die er vertoefden. Maar er was nog veel meer te zien. Veel heidelibellen, de tengere pantserjuffers die er al jaren hun stek hebben, een groep distelvlinders en misschien nog het meest indrukwekkend, de vliegende blauwe sprinkhanen (blauwvleugelsprinkhaan - Oedipoda caerulescens). Onopvallend op de grond maar als ze wegspringen komt het blauw tevoorschijn. Ik zag ze gisteren vier tot vijf meter ver wegvliegen. Geweldig.


Pinnekenswijer is niet goed aangegeven als je in Gerhagen wandelt. Je geraakt er het best als je vanaf de parking het fietspad richting Averbode volgt en aan het kruispunt met de visvijver naar rechts gaat. Voorbij het eerste dennenbos slaat er een kleine voetpad schuin rechts af. Dit is het wandelweggetje naar Pinnekenswijer. Moet je zeker eens doen.


3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tip. Blijkt inderdaad dat ik er altijd straal voorbij wandelde. Tot vanmorgen dus. Het is er supermooi nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tof dat je er geweest bent. Klein in oppervlakte maar er is wel wat te zien als je er je tijd voor neemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's. Blauwe sprinkhanen hebben echt iets , idd

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.