16 juli 2019

dan anders


De aanhoudende droogte heeft ook hier brokken gemaakt. Intussen heb ik al zo'n 10 grotere bomen gerooid omdat ze morsdood waren. Het betreft voornamelijk dennen, sparren, lijsterbessen en vogelkersen (Prunus padus). Ook een grote bloemkornoelje en een gouden regen gaven de geest. Treuren en in een hoekje wegkruipen brengt geen soelaas dus vlogen we erin en zagen we vooral de opportuniteit om iets nieuws te creëren.

Het gezaagde hout werd gestapeld en een nieuw tuinweggetje werd afgelijnd. Bij de plantenkeuze werd rekening gehouden met de vele uren middagzon en de droogte van de grond. Ik koos voor een groep zandhaver, een kleinere groep pijpenstrootje, een vlinderstruik, een vijg (de rode Bordeaux), een rode kruisbes, Sedum en een indigostruik.


Blauwe potten brengen wat kleur en hoogte. Zij bieden groeigelegenheid aan Origanum, een rode pavia en een vijftal asters. De dag erop werd met de riek de composthoop (bladval en groenten) opgeschept en verdeeld tussen de nieuwe aanplanting. Deze extra voeding is erg welgekomen want de grond is er totaal uitgeleefd. De vijg kreeg daarom volledig nieuwe potgrond met een extra gift kalk. Het zal je niet verbazen dat nu enkele dagen regen met open armen zouden worden ontvangen.


4 opmerkingen:

  1. Dag Ludo,

    Ik zou toch afraden om nu aan te planten, tenzij je héél veel en heel frequent water geven wel leuk vindt. Het grondwaterniveau staat simpelweg te laag en regen is er voor minstens een week nog niet in zicht. (Wel dagelijks stijgende temperaturen, helaas.)
    Als de bomen al last ondervinden van de droogte - en zelfs afsterven - dan staak ik zowel het planten, het snoeien en het scheren. Dat brengt nu alleen maar schade toe, niet zelden blijvend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier heeft het vorig week-end flink geregend (25 mm) en dat is te merken aan de tuin. Ik hoop dat deze planten het beter doen dan de vorige lading, vooral die vijg zou geen probleem met de droogte mogen hebben op termijn (al duurt het even voor de wortels diep genoeg groeien)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is mijn gewoonte ook niet Menck om met zo'n dagen te planten maar het ziet er goed uit. De plantjes zaten op de kwekerij al in een stresssituatie (P9) en lijken het naar hun zin te hebben. Al bij al maar een beperkte aanplant. grts.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En de regen is gekomen! Ik hoop ook bij jullie. Al blijft het minimaal, zo erg als vorig jaar wordt het niet, hopelijk. Het nieuwe laantje ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.