25 juli 2018

Merksplas en Wortel

De zoon wilde gaan pingpongen in Gierle. Dit bracht ons vlakbij Wortel en Merksplas, ook gekend als kolonie 5 en 7 van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. Deze koloniën zijn voorgedragen om erkend te worden als Werelderfgoed maar de beslissing werd recent uitgesteld. We bezochten beide sites en deden een wandeling in Wortel waar we in de Klapekster (Natuurpunt) ook bijtankten. Voor de prachtig gerestaureerde Landloperskapel en de kerkhoven namen we rustig onze tijd. Mijn vrouw en ik hadden beiden het idee dat de aanwezige gevangenissen (niet toegankelijke en omheinde kernelementen van de kolonies) een jammerlijke zaak zijn en de uitstraling van de sites geen goed doen. Mogelijks kunnen ze ook voor de erkenning als Werelderfgoed een struikelblok zijn. Werelderfgoed waar mensen in opgesloten zitten, ik zie de 'match' niet. Toch vooral bewondering voor alle mensen en verenigingen die zich inzetten om de gebouwen en landschappen veilig te stellen voor de toekomst. 

de landloperskapel

de gerestaureerde boerderij in Merksplas

detail van de landloperskapel

sjiek metselwerk met rode baksteen 

het desolaat kerkhofje van overleden landlopers in Wortel

tot gevangenis omgevormd kernelement van de kolonie

jeugdverblijfplaats in Wortel naast de Klapekster
met een hele grote groep zwaluwen die er hun nesten hebben.

©  Ludo Rutten


2 opmerkingen:

Karel Govaerts zei

De hoofdreden voor het bestaan van de beide landloperskolonies zijn de twee gevangenissen. Alle andere gebouwen, die je nu ziet, zijn er later bijgekomen en staan in functie van deze gevangenissen. Neem de gevangenissen weg, en je houdt een lege doos over...
Breng eens een bezoek aan het Gevangenismuseum van Merksplas, en je verneemt er alles over...

Ludo Rutten zei

Dag Karel, het gevangenismuseum hebben we ook bezocht. Als eerstemaal-bezoeker van de sites vonden wij 't jammer dat net die 2 interessante grote gebouwen niet publiek toegankelijk zijn, zeker ook gezien hun bijzondere geschiedenis. Dat daar momenteel nog mensen (waaronder 'illegalen') opgesloten zitten vind ik persoonlijk niet passen bij een erkenning als Werelderfgoed. Iedereen mag van mening verschillen hierover. Wortel was volgens mijn informatie ook een vrije kolonie, op de kaarten zie ik geen afsluitingen.