25 augustus 2017

schenking persoonlijk archief


Gisteren, 24/8/2017, heb ik mijn persoonlijk archief overhandigd aan het Gentse Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Meer dan 30 jaar gecollecteerde sociale actie in dozen en mappen. Een vreemd gevoel in mijn buik maar ook opluchting en tevredenheid dat dit alles ergens veilig bijgehouden wordt en toegankelijk is.


Mijn persoonlijk archief omvat 3 grote periodes: mijn periode bij de Looise milieugroep BELT, mijn politiek engagement -deels als gemeenteraadslid- bij Agalev en Groen en mijn bezwaarschriften/beroepen/lezersbrieven/... die ik als wakkere burger in een bijzondere gemeente uit mijn kritische pen deed vloeien. 


Eerder werd ook het archief van Beter Leefmilieu Tessenderlo v.z.w. geschonken aan Amsab en het LAD (ja, we hadden alles dubbel). Momenteel werkt een Master Geschiedenis aan haar thesis over onze milieuvereniging BELT. Ze zal een vette kluif hebben aan ons archief. Net voor het afscheid van mijn persoonlijk archief heb ik alle krantenartikels nog eens bekeken, hier en daar nog snel een foto van genomen, en het mag gezegd: BELT was een prachtige vereniging. Met ons allen hebben we bergen verzet en een pak mensen gesensibiliseerd en geïnspireerd. Ook met Agalev hebben we een verschil gemaakt, "geen kankeroven in Tessenderlo" bijvoorbeeld. 

Een stuk van mijn leven waar ik met fierheid op terugblik. Stel je voor dat we toen internet en sociale media zouden gehad hebben!


5 opmerkingen:

  1. Zo blijft de informatie beschikbaar, kan begrijpen dat je tevreden bent. Wel knap dat je dat allemaal zo mooi hebt bewaard (en dan nog dubbel).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat je dit stuk van dit stuk geschiedenis zo nauwgezet hebt bijgehouden en gearchiveerd. En hebt kunnen afstaan.
    Hopelijk blijft veel geschiedenis, die nu vrijwel uitsluitend digitaal te vinden is, ook bewaard voor veel later.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een beetje je kind weggeven???? Maar als het dan in een goede "kinderopvang" is kun je toch ook op je twee oren slapen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even had ik, meteen na de schenking, spijt dat ik het niet gedigitaliseerd had anderzijds lag het archief nu ook al jaren onaangeroerd op mijn bureau. Beter dit dan dat het ooit (na een overlijden zie je dit vaak) in een afvalcontainer wordt gekieperd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toppie Ludo, een motto kan zijn al wat je een jaar niet bekeken hebt kan je beter iemand anders schenken. Zij doen er hopelijk iets moois mee wat jou sowieso ten goede komt, al is het aan je eigen hartje. Tof dat je dit levenswerk kan afstaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.