10 mei 2017

grote trekpleister: de judaspenning.


Nadat ik in de voormiddag ergens 2 aanhangwagens boerenkasseien ben gaan ophalen, verkoos ik om grotendeels te niksen in de namiddag. De vlinders vlogen rond mijn oren en tot mijn grote vreugde waren er enkele oranjetipjes en landkaartjes present. 


Toch waren het de grote koolwitjes die het meest bijzonder waren omdat ze nooit eerder in zo'n groten getale hier vertoefden. Het zijn echte heel grote vlinders. Wanneer de kleine koolwitjes en de klein geaderde witjes in de buurt zitten, lijken het maar kleine opdondertjes. Ze met elkaar verwarren is niet mogelijk.


De citroenvlinders zijn deze dagen ook heel actief. Een grote groep zwermt momenteel in de tuin en ze drinken vooral nectar bij de vele judaspenningen. Wat een fantastische plant is me dat! Regelmatig zie ik een koppeltje, maar soms ook een triootje, citroenvlinders baltsvluchten uitvoeren. Voor de bijen heb ik deze week ook nog wat Salvia's aangeplant maar zo te zien bezoeken de bijen liever de wild uitgezaaide hondstong, de alsmaar uitbreidende Geranium phaeum en de zoete bloemen van de gele kastanje. Voor mezelf -dat beest mag af en toe ook wat krijgen- kocht ik enkele planten Geranium maculatum 'Chatto' (een van de vroegst bloeiende Geraniums) en Geranium pratense 'Splish-splash'. En ja, met de gieter ben ik ook al wat rondgegaan want het blijft erg droog, zeker voor de nieuwelingen hier in de tuin.3 opmerkingen:

fruitberg.blog zei

Mooie foto's. Ik ga vrijdag nog eens naar Beervelde om wat plantgoed te kopen. Dit beest mag idd ook wat krijgen ;-)

moois van me zei

Ik heb nu ook voor het eerst bloeiende judaspenning. Ze krijgen al zaden, zo mooi!

Heidi zei

Ik probeer al enkele jaren om Judaspenning te zaaien, 't lukt hier niet. Hopelijk kan ik oranjetipjes lokken met Look zonder look, die doet het wél goed.
Mooie foto's weeral. Geniet van je paradijsje!