23 oktober 2016

kiezen op herfstkleur


Wie nog wat plaats heeft in zijn tuin en graag zijn eigen 'Indian summer' creëert, kan best nu de kwekerijen bezoeken. De schitterende herfstkleuren vallen meteen op, planten kiezen wordt hiermee heel gemakkelijk. Door het rooien van enkele stevige knapen, was ook hier ruimte vrijgekomen om wat nieuwe dingen aan te schaffen. Ik koos voor enkele planten met een warme gloed (zie foto): de Amerikaanse bosbes, de zuurbes (Berberis thunbergii 'Powwow''), bloemwilg (Itea virginica 'Henry's Garnet'), Cornus 'Eddie's White Wonder' (een kruising tussen de Cornus florida en C. nuttallii), Viburnum 'Le Bois Marquis' en een nieuwe Japanse esdoorn met name de 'Little Princess'.


Intussen is deze groep aangeplant en kan de tuin de winter in gaan. Rond mijn slaapkamerraam is de herfst ook ingetreden. Drie verschillende klimplanten fleuren het venster op: de wilde wingerd, de klimhortensia en de Ampelopsis met zijn koddige blauw-roze bolletjes. Wie zich intussen nog moest afvragen hoe het nu met mijn 'gezondheid' zit, wel, de dokters hebben de diagnose Lyme wel degelijk gesteld (na een dertigtal tekenbeten bestond die kans wel) en ik ben intussen aan mijn zesde dag antibioticum bezig. Heel wat gewrichten doen pijn en er is de abnormale vermoeidheid, maar ik vecht er tegen. Met tuinwerkzaamheden bijvoorbeeld.

10 opmerkingen:

Zem zei

Schitterende foto's: wat een kleurenpracht! Je mag tevreden zijn met je keuze: jaren kijkgenoegen.
Echt vervelend, die Lyme! Hopelijk slaat de kuur aan en ga je je snel beter voelen.
Ik loop de tuin de laatste jaren niet meer in zonder "Picksan Teken Stop Spray", een soort geurbarrière, op mijn enkels en broekspijpen te sprayen. Ik heb de indruk dat het echt scheelt: dit jaar slechts drie tekenbeten.

Marthy Berends zei

Ik hoop dat je opknapt, Ludo. Lyme is niet best.

Ludo Rutten zei

Ik werk eraan. Ik loop er waarschijnlijk al lang mee rond.

Marian zei

De amerikaanse bosbes heeft idd een pracht van een najaarskleur..heb allemaal de neiging om er nog meer te gaan planten...

Menck zei

Beterschap, Ludo.
De kleurenpracht die je hier etaleert, bekoort me enorm. Helaas, helaas: elke vierkante centimeter in onze tuin is benut. Ik kan alleen nog (een beetje) in de hoogte werken.

Ludo Rutten zei

@Menck: ik heb dit jaar plaats gemaakt en de tuin grond vernieuwd. Maar ik denk dat elke plantenliefhebber wel graag enkele are (of meer) extra zou willen hebben.

moois van me zei

Ik krijg ook zin in een wingerd! Soigneer je en veel beterschap!

tuinatelier herman en vermeulen zei

Hopelijk slaat de antibiotica gauw aan en voel je je beter. Gelukkig zijn er nog veel mooie dagen om van de tuin te genieten, het beste medicijn, al die kleuren.

fruitberg zei

Een stel mooie planten Ludo.
Ik hoop dat je die Lyme snel uit je systeem krijgt.

natuurlijk-rijk zei

Lastige ziekte, hopelijk blijf je er niet lang meer mee rondlopen. Fraaie aankopen in ieder geval!