4 juni 2016

tuinvrienden

De gele lis heeft bezoek.

De aanhoudende regen heeft hier geen schade aangericht. Op zo'n momenten ben ik blij met onze arme Kempische zandgrond. De afwezigheidvan leem of klei zorgt er voor dat het water zo de bodem insijpelt. Daar waar vroeger toch nog plassen stonden heb ik in de buurt een grote struik neergepoot en de bodem die richting laten afwateren. Een mini-wadi in feite. Twee vliegen in een klap: water voor de struik en geen plassen meer. De kletsnatte omstandigheden hebben hier, zoals je ziet op de foto, een leger aan naaktslakken wakker geschud. Waar ze blijven van komen is me een raadsel. Ik merk dat naaktslakken ook zot zijn van magnoliabladeren. Dat wist ik niet. Eén van mijn nieuwe magnolia's is volledig kaalgevreten, er staat geen enkel blad meer op.

magnolia met nog een beetje blad
naaktslak in Magnolia 'Yellow River'
De lupines blijven zo te zien toch de lievelingskost van de slakken. Op één nacht tijd wordt een hele plant herleid tot een zielig hoopje slijm. Behalve heel veel slakken vond ik gisteren ook een mooie, grote behaarde rups. Hij zat in het gele nagelkruid aan de bosrand. Volgens mij is het de rups van de hageheld. Instinctief ben ik er met mijn handen afgebleven, gelukkig maar want bij het opzoekingswerk lees ik dat de haren huidirritaties kunnen veroorzaken. Daar heb ik op dit moment weinig zin in want ik heb al genoeg jeuk van enkele tekenbeten. Het mag nu 2 dagen droog blijven want enkele tuinvrienden zetten dit weekend de poorten van hun ecologische tuin open. Met een stralend zonnetje erbij is dat toch veel aangenamer. Succes aan allen!

De harige rups van de hageheld.


2 opmerkingen:

Marthy Berends zei

Mooie foto van die slakken maar ik zou het toch geen vrienden noemen;-)

fruitberg zei

Een mooie rups, Ludo. Die slakken zijn toch ook niet direct mijn vrienden. Ik weet ook niet waar ze vandaan blijven komen...