5 mei 2016

ecotuinenweekend 2016

Rubus Benenden
VELT vzw heeft gisteren de 190 tuinen online gezet die in het weekend van 4 en 5 juni hun poorten openzetten. Neem er zeker eens een kijkje, het enthousiasme werkt heel aanstekelijk. Zoals gebruikelijk slaan we zelf weer een jaartje over wat ons in de gelegenheid brengt om een aantal ecotuiniers een bezoek te brengen. Intussen kunnen hier de nieuwe hoeken en bosranden wat rijpen, zodat ze volgend jaar -we moeten er wel nog eens over nadenken- geen belachelijk figuur slaan. Ja, kandidaten voor 2017 kunnen zich nu al aanmelden. Wil je meedoen? Stuur dan voor 1 augustus een mail naar barbara@velt.be .

Zaailing Geranium phaeum
Momenteel kan je op heel wat plekken tuinbeurzen en plantenmarkten bezoeken. Op 1 mei, in de heel vroege uurtjes, zakten wij af naar Bokrijk. Nog voor dat de massa toekwam, was ik thuis de nieuwe aanwinsten reeds aan het aanplanten. Ik kan niet goed meer tegen drukte. Geloof me, om 7.00 uur 's morgens was het heerlijk rondstruinen in het prachtig decor van Bokrijk. Naar mijn aanvoelen zijn de sfeer en de bezoekers er ook minder snob dan op de gekende kasteeldomeinen. 

Lindera obtusiloba
Veel kocht ik er niet. Die van ons vond bij een bevriend tuinliefhebber een opvallende bosplant waarvan we de naam nog steeds niet weten. Mijn oog viel op een Magnolia 'Oriental Night' en een Lindera obtusiloba. Deze Lindera trok meteen mijn aandacht omdat er 2 verschillende bladvormen op voorkomen, een Judasboomachtig blad en het 3-lobbig blad van op de foto hierboven. In geen enkel tuin- of plantenboek dat ik thuis liggen heb, vond ik achteraf deze Lindera terug, nochtans heeft deze heester reeds in 1993 het AGM keurmerk gekregen. 

Deze plant bloeit in het voorjaar gelijk de gele kornoelje (Cornus mas). Op de naakte takken verschijnen gele bloempjes. In de herfst verkleurt hij prachtig geel zoals we dat kennen van de Spaanse aak en de Ginkgo biloba. De Lindera is een tweehuizige heester, ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk, waardoor je beide geslachten zou moeten hebben wil je ook de bessen verkrijgen. Winterhardheid tot -23 °C, dus dat zou moeten lukken. Een grappig detail nog: mijn neef die ook in Bokrijk rondliep, koos uit de duizenden verkrijgbare planten en totaal onwetend over onze aanschaf, precies dezelfde Lindera dan ik deed. Zou smaak dan ook in de genen zitten? 
7 opmerkingen:

fruitberg zei

Ik zak morgen nog eens af naar Beervelde. Bokrijk was voor mij onmogelijk vanwege familiefeest. Ik denk dat alle tuinbeurzen wel iets aparts hebben, Beervelde heeft heel wat standhouders met Lifestyle producten die me helemaal niet interesseren, maar aan de andere kant ook enkele plantenkwekers die je niet op andere tuinbeurzen ziet.

fruitberg zei

Die nieuwe site van velt voor de ecotuindagen vind ik écht wel geweldig. Ik denk niet dat die er vorig jaar ook al was?

Ludo Rutten zei

Dit jaar is het ok, vorig jaar kwam hij wat moeizaam tot stand.

moois van me zei

Oh ! ik ga eens kijken of er tuinen in mijn buurt tussenzitten! Lijkt me tof !

Marthy Berends zei

Oh, wat is die geranium mooi, die zou mooi kleuren in mijn tuin.

Ludo Rutten zei

Zaait zich zo gemakkelijk spontaan verder dat je kan spreken van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging, met kleurvariaties er extra bij.

groentje zei

Mooie geranium! En respect om al zo vroeg in bokrijk te staan, zou mij nooit lukken :)