7 februari 2016

werken tussen de kerstrozen


Gisteren heb ik voor 't eerst weer enkele uren in de tuin gewerkt. De lenteschoonmaak laat ik nog steeds achterwege ook al staan de eerste blauwe druifjes in bloei en heeft het speenkruid al aardige tapijten vers groen op de bodem getoverd. Ik heb nog wat aangeplant en hier en daar wat verzet. Bij de pauzes die ik nam bekeek ik al mijn toverhazelaars en kerstrozen. Dat 'binnenwerk' van zo'n Helleborus orientalis mag best gezien worden. De niet gevulde variëteiten vormen heel veel zaad en elk jaar vind ik tientallen jonge kiemplantjes. Moest ik me erop toeleggen, ik had meteen een minikwekerij.

Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'
Wat ik zoals aangeplant heb? Wel, ik ben mijn collectie beverbomen (Magnolia's) aan het uitbouwen. Ecologisch stellen ze niet veel voor maar ik ben er hoe langer hoe meer stapelgek van. Het kruisen en selecteren blijft intussen eindeloos doorgaan -elke nieuwe aanwinst wordt op zijn beurt weer ingezet als voortkweekmateriaal- zodat het aanbod een doolhof van jewelste is geworden. De onderlinge verschillen zijn soms zo miniem dat je je afvraagt waar nog de meerwaarde zit. Op mijn wenslijst staan er nog 2 en ik hoop ze tegen de lente gevonden en aangeplant te hebben. In de bloeiperiode stel ik ze even aan je voor. 


11 opmerkingen:

Zem zei

Ook ik ga écht nog niet aan winteropruiming doen. Het ziet er nu niet naar uit, maar eind februari en begin maart hebben we nog niet zo lang geleden zeer stevige vorst meegemaakt....
Ik ben onder de indruk van de schitterende foto van de beregende Hamamelis x intermedia 'Aphrodite'.
En magnolia's zijn zulke bijzondere, zeer oude bloembomen! Had ik nog maar een groter stuk tuin erbij....
Maar zolang jij uitgebreid over ze post, kunnen wij meegenieten.

Menck zei

Vandaag heb ik eveneens volop tussen de Helleborussen vertoefd, weliswaar op een gespecialiseerde kwekerij. Er zijn dit jaar ontzettend veel nieuwe soorten. Daarvan vertrouw ik er straks vier toe aan de tuin.
Knappe foto's weeral.

fruitberg zei

Leuke foto's. Ik ben ook nog niet bezig met de lenteschoonmaak, wel met de wintersnoei. hier en daar wel wat plaats gemaakt om bolgewassen wat licht te geven. Benieuwd naar de foto's van de magnolia's. Ik heb er hier eind vorig jaar ook nog een geplant ;-)

Els04 zei

mooi!

bart blijentuin zei

Vroeg of laat ga ik er ook terug aanplanten, ik had er ooit een paar , maar die zijn verdwenen. Knappe foto's!
Ook ik heb al heel wat gesnoeid dit weekend en de weken ervoor ; druivelaars, ribes, perelaar, en ook wat ingrijpendere krulwilg en esdoorn snoeiwerken. Vooral dan voor de spieren :-).
Het doet deugd terug wat meer in de tuin te kunnen komen.

Marthy Berends zei

We zijn nu voor een dag of tien in de Ardèche maar ik waag me hier nog niet aan de winterschoonmaak. Op deze hoogte kan er nog genoeg vorst komen. Prachtige foto's. Zal deze week ook nog eens een foto maken van de gewone Helleboris, stinkend nieskruid. Ze staan hier genoeg tegen de hellingen.

Bart zei

Ah, ik wist niet dat Hamamelis spontaan kan uitzaaien. Daar zal ik eens op letten, wie weet kan ik ook kwekertje spelen.

Ludo Rutten zei

Bart, het gaat hier over Helleborus orientalis, die hier spontaan vermeerdert via zaad. Hamamelis vormt ook zaad, wat onderlinge kruisingen geeft maar dat kiemt in mijn tuin niet 'spontaan'. Nog nergens een zaailing tegengekomen.

AnneTanne zei

Ook hier nog geen lenteschoonmaak in de borders. Maar wat ben ik altijd jaloers op mensen die mooie foto's van Helleborus maken. Mij lukt dat nooit behoorlijk....

Ludo Rutten zei

@annetanne: ik steek de bloemen tussen mijn wijs- en middelvinger en draai ze vervolgens om, dat is gemakkelijker dan zelf op de grond gaan liggen :)

Hilde VdB zei

Wooow! Prachtige foto's heb je hier gemaakt!
Je kan behalve de tuinschaar duidelijk ook een heel ander soort instrument hanteren!