31 december 2015

капусняк

Kапусняк of kapusnyak is een Oekraïense koolsoep. Ook in Polen, Tsjechië en Slovakije wordt deze soep regelmatig opgediend. In de schoonfamilie kwamen капусняк en borsjtsoep (rode bietensoep) vaak op tafel. Mijn wederhelft, een half-Oekraïense, vroeg me vandaag om eens kapusnyak klaar te maken. Dit met de ingrediënten die ze meende te herinneren van het recept van haar babka. Zonder varkensvlees evenwel; vrede en gezondheid wensen en tegelijk aan het slachten slaan, is nogal geschift. Om lekker te eten hoef je niet wreed te zijn.

Het eindresultaat werd deze middag bijzonder gesmaakt. Deze soep is erg lekker én voedzaam. Eén bord volstaat om een halve dag in de wiggel te blijven. Zoals je op de bijhorende foto kan zien, worden alle ingrediënten gemixt behalve de koolbladen en de witte bonen.


Om een foto te nemen wordt hier de teljoor niet schoongeveegd.

Bereidingswijze: 

Stoof 2 grote uien, 2 preien en wat selder aan. Doe er als het geheel smeuïg is een vijftal in schijfjes gesneden wortelen bij en een fles passata (tomaten). Giet er heet water bij totdat alle groenen net onder water staan en laat deze soep goed doorkoken totdat de wortelschijfjes mals zijn. Mix deze soep goed fijn.

Vervolgens voeg je 2 bokalen witte bonen toe en een fijn gesneden spitskool (de hardere kern haal ik er steeds uit). Laat nog een kwartier doorkoken en kruid af met zout, peper en 1 groentenbouillon-blokje. De soep mag behoorlijk dik blijven, dus niet te veel water toevoegen.

Smakelijk. Met deze soep verwen je je gasten op een echte Oost-Europese traditie.
2 opmerkingen:

Menck zei

Op zo'n momenten wil een mens maar wat graag in de soep zitten. Smakelijk!

Anoniem zei

dat kan niet slecht zijn, moet ik eens proberen.