2 november 2015

och ochtendgrijs


Als 'ochtendgrijs' in de Dikke Van Dale kan geraken, lukt het 'herfstoranje' misschien ook wel. Op de foto's zie je de herfstkleuren van respectievelijk de Parrotia persica (boven), de Acer cissifolium en krentenboompje (midden) en de Cornus kousa (onder). Ook bijzonder betoverend van kleur is de Fothergilla gardenii. Vorig jaar werd mijn plant door een te ijverige helpende hand op grondhoogte over gelopen (RIP) vandaar dat ik me vandaag een nieuwe jonge plant heb aangeschaft. De Fothergilla behoort net als de Parrotia tot de toverhazelaarfamilie. Tussen het grote aanbod toverhazelaars (Hamamelis) zitten er ook die qua oranje-rode herfstverkleuring niet moeten onderdoen.


Voor wie van die warme herfstgloed houdt, is er echt keuze zat: de Amerikaanse bosbes bv. en  binnen de esdoornfamilie, de kardinaalsmutsen en kornoeljes (zie onder) zitten ook enkele prachtexemplaren. Wie voor zijn tuin nog een mooie herfstbloeier zoekt, is het nu het moment om kwekerijen, arboreta of parken een bezoek te brengen. De Forthergilla is wel een prijzig exemplaar (hij groeit dan ook heel langzaam) maar een rode kornoelje of kardinaalsmuts heb je voor een halve euro (bosplantsoen).


Wat ik ook altijd mooi vind, is de combinatie van deze herfstverkleuring met kleine rode of gele appeltjes. Vlakbij onze voordeur staat zo'n sierappelboom en gecombineerd met één van onze amberbomen geeft dat volgend beeld:
9 opmerkingen:

Els04 zei

Mooi!

Zem zei

Hele mooie beelden van zonnige herfstkleuren. Ik heb slechts mistige herfstkleuren te bieden...

Menck zei

In het binnenland is het duidelijk beter - en in dit seizoen dus ook mooier - dan aan de kust. Niks dan mist en somberheid alhier.
Sfeervolle beelden!

Hilde zei

De herfstkleuren blijven me boeien!
Daarnet naar de plantentuin van Meise geweest. Lekker zonnetje, bloeiende orchideeën, herfstwandeling langs bomen met prachtig verkleurende bladeren...... dat was genieten!

Anoniem zei

Erg mooie beelden. De bladeren van de Toverhazelaar liggen hier al op de grond. Fothergilla is inderdaad een vreselijk trage groeier

Anoniem zei

Je hebt die prachtige kleuren mooi vastgelegd, Ludo.
Ik denk dat onze toverhazelaar een beetje de kluts kwijt is want toen ik dit weekend wat in de tuin aan het rommelen was zag ik dat deze al vol gele bloemen stond.

Ludo Rutten zei

De rode 'Diane' is hier ook aan 't openkomen. Laat maar komen :)

Woelmuizenier zei

Nakaarten over een mooi en spannend avontuur: herfst.

Marthy Berends zei

Ik geniet van je kleurige foto's. Ludo.