16 augustus 2015

oranje zandoogje


Veel vlinderbedrijvigheid is er niet met dit kil en nat weer.  Enkele koolwitjes, een muntvlindertje en dit vrouwtje van het oranje zandoogje. Het is een vrouwtje omdat de mannetjes in de voorvleugels nog een bruine geurstreep hebben. Op de bloemen van de Canadese guldenroede, een van de latere nectarleveranciers, vond ik twee dagen na mekaar een speciale wesp. Het juist determineren is moeilijk omdat ik geen enkele behoorlijke referentiebron heb maar ik vermoed dat het de groefbijendoder is.


Deze kleine wesp, die soms ook graafbijendoder genoemd wordt, vangt bijen (zand- en groefbijen), doodt ze en legt de dode lijfjes bij de eigen eitjes zodat de uitgekomen larven meteen een stevige maaltijd hebben. 


6 opmerkingen:

  1. Leuke waarnemingen.Ik zie hier ook veel solitaire wespen maar heb zelfs de moed niet om ze te proberen identificeren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in verscheidene boekhandels naar goede determinatiegidsen van wespen, bijen en hommels aan 't zoeken geweest maar ik vind er geen. Alleen de heel bekende staan er in en dan nog niet goed uitgelegd waar je moet op letten. Droevig. In dit geval valt het zwart driehoekje op en dat bracht me bij de groefbijdoder....

      Verwijderen
  2. Ik denk dat ge weleens gelijk zou kunnen hebben ,Ludo
    http://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=166212&cat=&epi=1#prettyPhoto

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zullen zien of ze op waarnemingen.be de determinatie verifiëren en goedkeuren.

      Verwijderen
    2. Ik kreeg zonet volgend bericht:
      Beste Ludo Rutten
      De determinatie is correct, ik heb de waarneming op zeker gezet.
      Met vriendelijke groeten,
      Jens D'Haeseleer

      Verwijderen
  3. prachtige foto van dit prachtige vlindertje. en het wespje mag er ook wezen, de foto bedoel ik want ik ben geen fan van wespen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.