13 juli 2015

op het slagveld


Op een plek in Halen die deel uitmaakt van het slagveld waar de Slag der Zilveren Helmen werd uitgevochten, werden onlangs 44 betonnen Stahlhelmen neergezet. Deze helmen staan symbool voor de bezetting van Limburg  tijdens de eerste wereldoorlog. Elke Limburgse gemeente heeft zijn eigen helm mogen decoreren wat 44 unieke kunstwerken heeft opgeleverd. Deze combinatie, oorlog en kunst, spreekt me wel aan. Daarom dat ik vandaag de regen trotseerde en naar Halen trok om er kennis te maken met het 'helmenveld'.

4 willekeurige knappe realisaties: Klaprozen (Voeren), Figuurtjes (Zonhoven), Keien (Bree) en Veldbloemen (Alken)

De Looise helm staat zowat in het midden van de groep en valt door zijn gouden kleur meteen op.  In een krantenartikel prijkte een gouden Sint Maarten als 'pin' op de helm maar die was blijkbaar intussen met zijn paard vertrokken. Het loont de moeite om elke helm apart te bewonderen want er zitten heel wat pareltjes tussen. De Limburgse kunstenaars hebben zich duidelijk goed en ongeremd kunnen uitleven wat er best wel een attractieve outdoor-tentoonstelling van maakt. Die van Hechtel-Eksel hebben van hun helm een vuurkorf gemaakt dus als je wil, kan je het ook nog gezellig maken.

De Hoeseltse helm

Het is de bedoeling om de voorlopige opstelling nog onder handen te nemen en van de site een 'herinneringspark' te maken.  Looienaar zijnde heb ik wel een tijd rondgereden eer ik op de juiste bestemming was. De Betserbaan is 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' en nogal lang. Vanop de weg is er nauwelijks iets van te zien omdat de helmen in een wachtbekken (achter een dijk) werden geplaatst. Bij een tweede passage reed ik -op gevoel- gelukkig de juiste zandweg in. Bij de eerste aanblik leek het geheel wat banaal en oneerbiedig naar de kunstenaars toe maar mits de juiste aankleding (hopelijk zo natuurlijk mogelijk) gaat dat daar in Halen wel in orde komen.  
7 opmerkingen:

Marthy zei

Wat is dat apart, wat is dat mooi. Ik zou het graag eens gaan bekijken.

Ludo Rutten zei

Het is zeker een sterk idee. Het wordingsproces van elke helm (zie you tube) is interessant om horen en zien.

Woelmuizenier zei

Zonder afbreuk te willen doen aan de bedoelingen: ik haat oorlogsmonumenten.
Oorlogen zou men niet moeten herdenken. Het enige wat men herdenkt is de 'menselijke waanzin'.
Waar ik vandaan kom staat er ook zo een kunstwerk: http://en.tracesofwar.com/upload/6182120402192524.JPG
Ik vind dat afschuwelijk.
Maar voor mij niet gelaten ...

Ludo Rutten zei

Bij dergelijke plaatsen denk ik aan het belang van vrede en minder aan oorlog en al helemaal niet aan verheerlijking van militarisme (als gewetensbezwaarde zou dat anders nogal maf zijn) en ik denk -na de filmpjes gezien te hebben- dat heel wat 'kunstenaars' ook het medeleven en het werken aan vrede beklemtonen.

Zem zei

Wat een bijzondere manier van gedenken! Indrukwekkend.

Hilde zei

Da's nog eens een originele expositie!

Ludo Rutten zei

inderdaad, eerst verstoppertje spelen en als je de helmen gevonden hebt kan je de tentoonstelling bezoeken :)