22 juni 2015

oranje nieuwkomer


Op onze valse indigostruik (Amorpha fruticosa) streek vandaag een oranje-zwart wespje neer dat ik nooit eerder in onze tuin waarnam. Alhoewel de taken wild heen en weer zwiepten door de stevige wind, bleef het beestje rustig zitten alsof er niks aan de hand was. Bij de determinatie kwam ik al zeer snel terecht bij de bladwespen, meer bepaald de Athalia spec.. Opvallend is dat deze wesp geen wespentaille heeft.

Update 8/1/16: deze waarneming is intussen gecorrigeerd naar Arge ochropus, de gele rozebladwesp.



2 opmerkingen:

  1. Nog nooit gezien, deze wespentailleloze wesp. Zo heb ik hier weer iets bijgeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie waarneming, Ludo. En een ondergewaardeerde familie die bladwespen. Ik heb ook al knotssprietbladwespen op bezoek gehad, maar dat zijn dan blijkbaar geen bladwespen volgens dit korte artikel :http://www.dijksterhuis.net/natuurdagboek/knotssprietbladwesp-maar-welke/ . :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.