24 juni 2015

de geitenbaard

de geitenbaardbloemen (bij valavond) hebben wat weg van vuurwerkstokjes

Nog één van die planten waarover ik alleen maar heel euforisch kan zijn, is de geitenbaard. Hij wordt hier ongeveer 2 meter hoog, lokt heel veel insecten en combineert met zijn honderden smalle witte bloemaren prima met de lichtpaarse Veronicastrum die er naast staat. De Aruncus dioicus (zie foto) is veruit de mooiste, zeker voor een wildere tuin. Er bestaan ook laagblijvende geitenbaarden zoals de Aruncus aethusifolius. Bijzonder is dat de geitenbaard tweehuizig is wat betekent dat een plant ofwel mannelijk (met witte bloemen) ofwel vrouwelijk (met geelwitte bloemen) is. De geitenbaard wil het liefst van al halfschaduw met een vochtige grond.

6 opmerkingen:

Zem zei

Na twee jaar geen of één bloemaar te hebben geproduceerd ziet mijn geitenbaard er eindelijk uit zoals het hoort en zoals je hierboven beschrijft. Ik vind het een prachtige plant en ik geniet dagelijks van zijn royale enthousiaste pluimen.

Woelmuizenier zei

Na 4 jaar voldoet de geitenbaard eindelijk aan mijn verwachting. De Veronicastrum staat in de nabijheid van een berk (50m verder) en toont nu ook haar majestatische schoonheid.

Heidi zei

Vorig jaar werd Aruncus dioicus hier geplant, maar geen bloei. Ik keek dus ook wel vol verwachting uit naar wat het zou worden... En kijk, dit jaar een wolk van wit, prachtig!

SuperMasj zei

Hier doet hij het ook goed. Erg mooieplant, en inderdaad een echte insectenlokker.

Anoniem zei

Ook één van mijn favorieten. Spijtig genoeg is hij hier al uitgebloeid .

Marijke zei

Oh leuke tip. Ik ben zeker fan van planten die veel insecten aantrekken én die er nog eens heel mooi uitzien!