12 april 2015

de karrenwielbeslagsiertuin

De kans dat de karrenwielbeslagsiertuin in de Vlaamse of Hollandse groene-vingers-middens ooit een begrip wordt, zoals de vierkantemeter-moestuin,  is quasi onbestaande. En dat is een beetje ook de bedoeling, afwijken van de grote hoop is altijd een karaktertrek geweest. Als iedereen timmert aan een vierkante bak, kies ik voor een cirkel. Als de 1 m²-moestuintjes de modegril zijn, maak ik er eentje van (r x r x Pi) 1,76 m2. In plaats van sla, munt en worteltjes ga ik voor sierlijke vaste planten. De karrenwielbeslagsiertuin dus, op dit moment nul zoekresultaten met Google.


Er is ooit een tijd geweest dat er met paard en kar gewroet werd. Onder die karren stonden grote houten wielen die met een gietijzeren of smeedstalen beslag verstevigd werden. In mijn kinderjaren heeft mijn vader ooit zo'n karrenwiel met as gekocht en deze in de grond gebetonneerd waarmee wij onze eigen paardenmolen hadden. Later werd dit wiel tegen 2 bomen geplaatst, rood-zwart geverfd, en in die tijd was dat een fraai tuinornament. Je kon er ook Pelargoniums aan ophangen. Behalve in Bokrijk-achtige musea is het hout op de meeste plekken intussen weggerot en schiet in het beste geval enkel het ijzeren beslag nog over. Hier stond het al decennialang roest te vergaren, tot gisteren, toen een afstervend stukje hersenen me het concept van de karrenwielbeslagsiertuin schonk. Iets in mij zegt dat ik er geen patent hoef op te nemen.
Met wat overschot betonklinkers, 3 kasseien, een arm kleiklinkers en het beslag creëerde ik dus mijn eigenste cirkelvormig - 1,76m² -siertuintje, onder de schaduwwerpende kastanjebomen. De ronde vorm voelt er logisch aan wat van een vierkante bak niet kan gezegd worden. De grond was verdicht dus deze werd los gespit en vermengd met goede potgrond.

Aan de koude windzijde plantte ik 3 Deutzia 'Kalmiiflora', net als onze boerenjasmijnen mooie, lichtgevende heesters als ze in bloei staan. Voor deze laagblijvende heesters zette ik een wat ongebruikelijk ensemble: 5 Anemonopsis macrophylla, 3 Uvularia grandiflora, 3 Persicaria amplexicaulis 'High Society', 3 Cimicifuga racemosa 'Atropurpurea' en nog wat Geranium (gescheurde stukken) uit de eigen tuin. Succes is niet verzekerd maar dat maakt het net spannend. In een latere fase wordt ook de buitenrand wat verfraaid, misschien met bekoorlijke vergeet-mij-nietjes.

Vergeet-mij-niet, hoezeer de karrenwielbeslagsiertuin er ook om smeekt, ik vrees ervoor. Of wacht eens. Als ik nu eens rondstrooi dat zo'n ijzeren ring voor magische groeikrachten zorgt en stress en -waarom niet- ook rugklachten en nierstenen geneest ....
13 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

Dat is nog iets voor het Groot Dictee: in de karrenbeslagtuin kweekt de grondwroetende Vlaming al grelinetterend klinkers, kassei en baksteen.

Ludo Rutten zei

Ik zie dat je ook meedoet met de VELT-ecotuinen Bart; succes ermee, volgens ik kan lezen op je blog, zal dat zeker de moeite zijn.

Ludo Rutten zei

intussen op Google: 5 zoekresultaten met "karrenwielbeslagsiertuin"! Grappig.

Woelmuizenier zei

Een 1-m² tuin heeft dan wel het voordeel dat je er gemakkelijk vierkante groenten met een natuurlijk vierkant wortelgestel in kunt kweken.

Ludo Rutten zei

Dat had ik over het hoofd gezien :) grts

Zem zei

Ludo, je bent goed op dreef :-)
Maar er is een mooi tuintje ontstaan en we zijn benieuwd naar het vervolg. Er zijn bij jou de laatste tijd heel wat stukjes opnieuw ingeplant.

Ludo Rutten zei

Stukjes of hoeken die beter kunnen, proberen beter te maken.

Marian zei

Had er nou maar pattent op genomen :D...je brengt me op een idee, hier staan ook nog 2 van die grote wielbeslag ronde's..

Silvia zei

zeer geslaagd experiment ;-)
Wat je met wat recuperatiemateriaal en een beetje fantasie kan toveren is veel leuker en knapper dan de voorgekauwde bouwpakketten !

Ludo Rutten zei

Ik heb intussen aan de buitenkant wat aardbeien geplant en ook wat daslook toegevoegd. Moet mooier worden met de jaren.

Ludo Rutten zei

fijne, artistieke blog heb je Marjan!

fruitberg zei

Dat moet wel in orde komen, denk ik. Als ik nu nog origineel uit de hoek wil komen ga ik vijf- of zeshoektuinen moeten maken.

Ludo Rutten zei

voor "tuinen in de diepte" is er nog een markt :)