10 maart 2015

vrolijke lentebrenger

speenkruid © ludo rutten
het speenkruid
Waar de zon schijnt, is het speenkruid ongetwijfeld al in bloei gekomen.  Sinds vorig weekend duikt hij hier her en der op, soms op plekken waar je 't niet meteen verwacht.  Ik heb hier een grote plantenbak waar het koddig plantje jaarlijks een tapijtje vormt aan de voet van een klimplant. Als de kleine broedknolletjes in de oksels van de bladstelen rijp zijn, verzamel ik een handvol en strooi ze wild uit in de schaduwstroken van onze tuin. Bijna altijd met succes want de knolletjes slaan prima aan. Het speenkruid lijkt erg op onze boterbloem, het behoort dan ook tot het zelfde geslacht Ranunculus. Op de foto zie je één plantje dat ontkiemd is tussen een paar dennenappels van Pinus strobus.

lieveheersbeestje © ludo rutten
het lieveheersbeestje is intussen ook gespot



5 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tip Ludo. Er komt een kippenhok waar het speenkruid nu welig tiert en vond dat eigenlijk een beetje jammer. Ik wist niet goed hoe ik ze kon verspreiden, want er zijn best nog wel schaduwrijke plekken in de tuin maar dan zonder speenkruid. Het valt me wel altijd op dat het speenkruid altijd een tijdje eerder bloeit op de tuinblogs. Hier in de leemklei nog geen enkel geel vlekje te bespeuren, ik troost me dan maar met de gedachte dat ik het frisse groen nog in de sla kan verwerken. Als het bloeit is het daarvoor te laat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De knolletjes zijn echt gemakkelijk te verzamelen wanneer de plantjes verwelken. gooien dan maar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk. Morgen eens kijken of ze hier ook al bloeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij somber weer of bij regenweer blijven ze dicht, maar als de zon schijnt openen ze zich.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er dit weekend ook al een paar in bloei gezien tijdens de tuinwerkzaamheden. Er ligt al een groen tapijt klaar dat binnenkort goudgeel zal kleuren. Bedankt voor de tip van het vermeerderen.
    En weeral mooie foto's , Ludo :-) .

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.