10 maart 2015

vrolijke lentebrenger

speenkruid © ludo rutten
het speenkruid
Waar de zon schijnt, is het speenkruid ongetwijfeld al in bloei gekomen.  Sinds vorig weekend duikt hij hier her en der op, soms op plekken waar je 't niet meteen verwacht.  Ik heb hier een grote plantenbak waar het koddig plantje jaarlijks een tapijtje vormt aan de voet van een klimplant. Als de kleine broedknolletjes in de oksels van de bladstelen rijp zijn, verzamel ik een handvol en strooi ze wild uit in de schaduwstroken van onze tuin. Bijna altijd met succes want de knolletjes slaan prima aan. Het speenkruid lijkt erg op onze boterbloem, het behoort dan ook tot het zelfde geslacht Ranunculus. Op de foto zie je één plantje dat ontkiemd is tussen een paar dennenappels van Pinus strobus.

lieveheersbeestje © ludo rutten
het lieveheersbeestje is intussen ook gespot5 opmerkingen:

cin zei

Bedankt voor de tip Ludo. Er komt een kippenhok waar het speenkruid nu welig tiert en vond dat eigenlijk een beetje jammer. Ik wist niet goed hoe ik ze kon verspreiden, want er zijn best nog wel schaduwrijke plekken in de tuin maar dan zonder speenkruid. Het valt me wel altijd op dat het speenkruid altijd een tijdje eerder bloeit op de tuinblogs. Hier in de leemklei nog geen enkel geel vlekje te bespeuren, ik troost me dan maar met de gedachte dat ik het frisse groen nog in de sla kan verwerken. Als het bloeit is het daarvoor te laat.

Ludo Rutten zei

De knolletjes zijn echt gemakkelijk te verzamelen wanneer de plantjes verwelken. gooien dan maar :)

fruitberg zei

Leuk. Morgen eens kijken of ze hier ook al bloeien.

Ludo Rutten zei

Bij somber weer of bij regenweer blijven ze dicht, maar als de zon schijnt openen ze zich.

blijentuin zei

Ik heb er dit weekend ook al een paar in bloei gezien tijdens de tuinwerkzaamheden. Er ligt al een groen tapijt klaar dat binnenkort goudgeel zal kleuren. Bedankt voor de tip van het vermeerderen.
En weeral mooie foto's , Ludo :-) .