1 maart 2015

de showsteler

Hamamelis 'Arnhem' © ludo rutten
Hamamelis 'Arnhem'

Het is zoals het is, de plant die hier op 1 maart nog steeds de show steelt, is de toverhazelaar. Voor de derde maand op rij gaat onze collectie Hamamelis met gemak met de ereprijs lopen.  Het bloeiend gezelschap neemt toe maar qua blikvangen zijn ze toch van een andere categorie dan de 'Witch Hazel'. Al moet het gezegd dat het houden van schoonheidswedstrijden tussen plantengeslachten- en families natuurlijk van de pot gerukt is. 

Hamamelis 'Brevipetala' © ludo rutten
Hamamelis 'Brevipetala'

Op de bovenste foto staat de Hamamelis 'Arnhem' die net over zijn hoogtepunt heen is maar hier en daar nog wolken frisse bloemen heeft. Ik heb het me nog geen seconde beklaagd dat ik voor deze plant naar Nederland ben gebold om hem op de kop te tikken. De gele toefjes van de 'Brevipetala' zijn bij de avondzon net als sfeerlichtjes. Ik twijfelde ooit of hij wel een plaats moest krijgen in onze tuin maar hij verrast me enorm.


Hamamelis 'Twilight' © ludo rutten
de Hamamelis 'Twilight' begint nu pas te bloeien

De Hamamelis 'Twilight' in de voortuin begint nu pas open te komen. Dat betekent dat er nog weken bloemen zullen openstaan en dat we al in april zitten vooraleer de toverhazelaars terug de anonimiteit opzoeken. Op dat moment zou hier de collectie magnolia's van start moeten gegaan zijn. Drie daarvan gaan voor de allereerste keer in onze tuin tot bloei komen en dat maakt me enorm benieuwd. Ik heb deze Nieuw-Zeelandse variëteiten geselecteerd omwille van hun niet alledaagse rode tot dieprode bloembladen maar hoe het er precies gaat uitzien is nog afwachten. Ook in hoeverre ze bestand zijn tegen de regen en de wind is nog koffiedik kijken. Aan de zwellende fluwelen knoppen te zien, is het beetje winter dat we kregen alvast geen probleem.
2 opmerkingen:

Zem zei

De hamamelissen zijn sprookjesachtig mooi en de foto's prachtig: de kwaliteit van je Sony camera verbaast me elke keer opnieuw.

fruitberg zei

Weerom leuke foto's van de toverhazemaar. Die twilight lijkt me ook echt bijzonder