15 februari 2015

nieuwe vogelkijkhut

Vogelkijkhut © ludo rutten

 Aan het vertrek van één van mijn gebruikelijke wandelroutes door Averbode bos en heide heeft Natuurpunt een nieuwe vogelkijkhut gebouwd. Deze hut bevindt zich vlakbij de parking aan de Turnhoutsebaan, de verbinding tussen Diest en Veerle-Laakdal, en is zowat in het midden gelegen tussen de abdij van Averbode en de zandberg van Tessenderlo (Gerhagen). 

zicht vanuit vogelkijkhut © ludo rutten

De drie kijkgaten zijn gericht op het Munninckxgoor, één van de herstelde historische vennen in het wandelgebied. Op de blog van Averbode bos en heide wordt dit ven een 'ware vogelmagneet' genoemd. Zo werden er vorig jaar lepelaars en steltkluten gespot. Tijdens mijn wandelingen heb ik helaas nog niet veel leven rond dit ven gespot. Wat verderop heb ik wel een keer een blitse ontmoeting gehad met een opvliegende klapekster en dat was heel bijzonder. 


7 opmerkingen:

  1. Super, die heb ik nog niet gezien. Hoog tijd om eens richting de nieuwe vogelkijkhut te fietsen.
    Zelf wandelen we er ook regelmatig. Sinds de vernieuwingen vinden we het wel een stuk drukker geworden in het bos, waardoor we misschien iets minder vaak die richting kiezen. Heb je de nieuwe (gigantische) trap aan de kapel, nabij de abdij (in één van de assen), al gezien? Sterke perspectiefwerking!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen, die trap heb ik nog niet gezien. Ik neem aan dat het de kapel richting de Vijvers is? Binnenkort eens gaan kijken.

      Verwijderen
    2. Inderdaad, maar je was er blijkbaar ondertussen al uit ;-)
      Tijdens de aanleg ben ik er langs gewandeld, ik zal de foto's eens opsnorren

      Verwijderen
  2. hier al wat info over de trap: http://www.demerodeonline.be/wp-content/uploads/2014/08/Infobord-Koningsdreef-dig.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. foto's hier: http://www.heylenbvba.be/nieuws_details.html?nieuws=kroningskapel-en-kruiskapel-averbode&pag=1

      Verwijderen
  3. Fijn en nuttig bouwwerk dat bovendien ook nog 's fraai oogt.
    Je tweede foto deed me meteen denken aan een plaat die ik een paar jaar geleden schoot in natuurdomein De Blankaart in Diksmuide:
    https://farm7.staticflickr.com/6233/6281112079_b0cfb12a43_b.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een prachtige vogelkijkhut qua architectuur!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.