11 januari 2015

aanlegsteiger Kerkhoven

Zicht vanop de houten brug.
Vandaag trok ik, goed ingepakt tegen de koude wind, op pad vanuit het kleine haventje van Kerkhoven nabij Lommel. Een korte wandeling van ongeveer 6 kilometer waarvan zowat de helft langs het Kanaal van Beverlo en ook nog een lang stuk door verrassend interessant broekgebied waar de ijsvogel zijn vaste stek heeft. 

Het kanaal van Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt-Herentals (de splitsing gebeurt aan de Blauwe Kei te Lommel) dat een verbinding vormt tussen het Scheldebekken en het Maasbekken. In 1854 begon met met de graafwerken van beide kanalen en drie jaar later waren ze ermee klaar. Het kanaal van Beverlo diende in hoofdzaak voor de bevoorrading van het militaire 'Kamp van Beverlo' (Leopoldsburg) maar tegelijkertijd werden met het Maaswater ook de arme zandgronden geïrrigeerd en vruchtbaarder gemaakt. 

Momenteel wordt het Kanaal van Beverlo vooral bevaren door plezierboten en is het er heerlijk om te fietsen en te wandelen. Wilde eenden dobberen er op het water en houden je lange tijd gezelschap. In de buurt van de aanlegsteiger bevinden zich een aantal gezellige stammenees. 


1 opmerking:

Hilde zei

ik hou van de Belgische kanaaltjes!ze zien er zo vredig uit!