24 november 2014

herfsttinten in de tuin

collage van herfsttinten
Ik zal zeker niet de enige zijn die bij de aanschaf en aanplant van zijn heesters en bomen rekening houdt met de herfsttinten. Ik ben nogal een herfstman en mijn plantenkeuze geschiedde daarom heel vaak tijdens najaarswandelingen en -kwekerijbezoeken. De toppers zijn hier de amberbomen, het Perzisch ijzerhout, Amerikaanse eik en de kardinaalsmutsen. Zonet, bij een lage westerzon, struinde ik door de tuin en vond ik nog enkele opvallende soorten: de watercipres (Metasequoia - foto onder), de Cornus kousa 'Teutonia' (linksboven), de Mexicaanse eik (Quercus rhysophylla 'Maya' - midden) en de papieresdoorn (Acer griseum).

de laatste bladeren van een amberboom
Wat niet klopte was onderstaande bloem. Normaal gezien is dit enkel in de lente te vinden: 

Darmera peltata of schildblad bloeit normaliter immers in april/mei, voor de grote bladeren verschijnen. Ik moet hier allicht geen tekening bijmaken hoe dit komt. Het heel zachte weer moet enorm verwarrend zijn voor onze flora.

Tijdens deze stakingsdag, waaraan ik met overtuiging heb meegedaan, heb ik wel de mouwen opgerold. Alle bladeren die op de paden lagen werden op een hoop gezwierd en dat levert volgend jaar een hele berg prima compost op.5 opmerkingen:

Lies zei

Meerdere dingen kloppen niet in de nazomer-herfst...
Lie(f)s.

Woelmuizenier zei

Hier doet de winter haar intrede. Een weinig nachtvorst en overdag nog milde temperaturen maar de 'folia jacta sunt' behalve esdoorn en eik. Voor de rest een kale bedoening. Nog slechts een 5tal weken en de dagen worden alweer langer.

Zem zei

Met die helderblauwe hemel erachter worden de foto's heel mooi.
De Metasequoia blijft voor mij een absolute topper, alleen dat fijne naaldjesblad al.

SuperMasj zei

Hier vannacht toch lichte vorst. Ik hoop dat het voldoende is om terug een beetje normale seizoensverschijnselen in de tuin te zien

Hilde zei

prachtige herfstcollage. in onze tuin ook een boom die aan het bloeien is.
groetjes, Hilde