28 oktober 2014

pingpongterrein


In het midden van onze tuin, op een open pleintje, staat er een outdoor-pingpongtafel. 'Stond' in feite want de tafel werd opgeborgen in ons rommelkot. Opgeplooid neemt ze niet al te veel plek in. Tenzij de vogels buiten mijn weten tafeltennisten, werd de tafel trouwens niet meer gebruikt. De jonge dames van het huis willen nu het gebied inpalmen om er languit, gelegen in een luie zetel, te zonnen en zo een bruin kleurtje te vergaren. 


Zelf ben ik bezig geweest om deze hoek in te richten als een vlindertuin. Enkele schaduwwerpende kerselaars zonder opbrengst werden verwijderd waardoor de zon nu voluit kan schijnen. De meeste vlinders zijn gek van de zon. Voor in de zomer staan er een zestal vlinderstruiken en in de herfst nemen asters en sedums het als nectarbron van de buddleja's over. Rest me nog om binnen enkele weken nog één klein blijvende sierboom aan te planten. Niet voor de vlinders maar voor mezelf, toch ook een belangrijke tuinbewoner die in de watten mag gelegd worden. Ik koos voor de Aesculus x neglecta 'Autumn Fire', een kruising tussen de gele pavia en de Aesculus sylvatica. Zowel het jonge blad als de herfstkleur zouden om van te snoepen zijn. Nu ik van die van ons van de koeken en wafels moet afblijven, heb ik tenminste dat nog.


13 opmerkingen:

Menck zei

Een prachtig gekruiste sierkastanje, die Aesculus x neglecta 'Autumn Fire'. Je vond dus toch nog een tuinplaatsje om aan te planten. ;-)

Ludo RUTTEN zei

Zoals tegenwoordig altijd Menck: eerst iets anders wegdoen. :)
Ik denk eraan om in het midden van het pleintje een bloembakje (1 x 1 x 0,5) te metsen met daarin een artisjok of kardoen maar ik weet niet of dat succesvol kan zijn. Iemand ervaring?

fruitberg zei

Iets wegdoen om iets anders te kunnen aanplanten, waar heb ik dat nog gehoord :D
Kan je die Artisjok niet aanplanten in zo'n houten vierkante plantenbak? Dan kan je hem in de winter ergens wat warmer wegzetten....

Peggy Goossens zei

De vlindertjes zullen u weer heel dankbaar zijn :-)

Ludo RUTTEN zei

dag Peggy, tof dat je nog eens langskomt.

Menck zei

Je kunt artisjok overwinteren op voorwaarde dat je hem terdege beschermt tegen vorst. Ik heb op die manier drie jaar aan een stuk een prachtig bloeiende artisjok gehad. Het vierde jaar heeft hij niet gehaald omdat ik vergeten was om hem te beschermen. Eigen schuld, jazeker.

Ludo RUTTEN zei

Ik hoorde dat kardoen wat wintervaster is dan artisjok. Klopt dat? Iemand? Zo'n houten bak kan idd. ook. Een gemetste bak is ook zo definitief maar ik zou de stijl van de kapel kunnen herhalen.

Ludo RUTTEN zei

ok, niet vergeten dus. Zal wel lukken. thx

Woelmuizenier zei

Als je kardoen wilt oogsten moet je hem sowieso 'inpakken', om te bleken.

de biodiverse tuinier zei

Jonge dames die aan hun kleurtje werken terwijl er vlinders rond hun heen fladderen. Dat lijkt me een idyllisch plekje! Die Kardoen zal maar boffen ;-)

fruitberg zei

Maar wanneer die plant in een verhoogd bed staat, wordt dat beschermen tegen de vorst nog wat moeilijker denk ik

Ludo RUTTEN zei

Ik moet er nog eens over nadenken, misschien houd ik het wel bij een plantgat, afgeboord met boerenkasseien. Op Kapaza zie ik wel enkele grote ronde potten staan die me ook geschikt lijken.

Zem zei

Zo'n totaalplaatje uit je tuin vind ik altijd weer prachtig.
En een nieuw plan maken is heerlijk: allerlei interessante mogelijkheden overwegen.