16 juli 2014

bruin zandoogje

vrouwtje van bruin zandoogje op krulhazelaar
De  interne Google-zoekrobot van Muggenbeet vond geen enkel zoekresultaat bij 'bruin zandoogje' en dit na bijna 10 jaar bloggen. Het bont zandoogje, het koevinkje en het oranje zandoogje kwamen al wel aan bod. Het moet zijn dat de vondst van het bruin zandoog-vrouwtje van gisteren een primeur is ofwel heb ik er al die jaren gewoon over gekeken, dat kan ook. Heel opvallend is deze vlinder niet en verwarring met het oranje zandoogje is niet uitgesloten. Het voornaamste verschil met deze laatste is dat het bruin zandoogje (Maniola jurtina) geen oranje vlek heeft in de achtervleugels (bovenzijde) en dus veel bruiner oogt dan het oranje zandoogje (Pyronia tithonus). 

Ik heb dit jaar niet te klagen over de vlinder-diversiteit. De verschijning van het zeldzaam bont dikkopje blijft het hoogtepunt van dit seizoen. De terugkeer van het koevinkje doet me ook deugd. Toch is er ook een groot gemis: waar blijven de distelvlinders en de koninginnenpages? 


2 opmerkingen:

  1. De zandoogjes in mijn tuin zal ik eens beter gaan observeren naar aanleiding van je post.
    Gelukkig de laatste week hier meer vlinders in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koninginnepage heb ik hier dit jaar één keer gezien. Maar zelfs dagpauwogen kan ik op één hand tellen...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.