14 juni 2014

vrouwelijk boomblauwtje

Boomblauwtje op grote kattenstaart

Verstopt tussen de hoge geitenbaarden kon ik dan toch eens een boomblauwtje (Celastrina argiolus) verschalken terwijl de vleugels open gespreid zijn. De hevige middagzon wierp een te fel wit licht maar de belichtingscompensatie zorgde gelukkig voor een aanvaardbare foto. En 't was een vrouwtje: het blauw bij de vrouwtjes is iets donkerder dan bij de mannetjes en de zwarte zoom in de voorvleugels is geen smal zwart lijntje (zoals bij de mannen) maar is breed uitgesmeerd. Het vlindertje is slechts 3 cm groot. De rupsen van het boomblauwtje eten voornamelijk hulst en klimop. 


7 opmerkingen:

Goossens Peggy zei

Mooi beestje en foto ! Zou het kn dat ik ze in de Provence ook vaak zie ?
By the way : vind je nieuwe "cover" wel mooi :-)

Ludo RUTTEN zei

@Peggy, de header van 't moment komt uit een oude natuurgids van 1965, één van mijn favoriete boekjes omdat hij mooi geïllustreerd is. Er zijn zoveel blauwtjes dat ik niet weet dewelke je juist ziet. Kijk hier bvb. eens : http://www.vlindervaria.nl/groep.aspx?groepID=5

fruitberg zei

Ik heb vandaag mijn eerste blauwtje van 't jaar in onze tuin gespot, vlak nadat ik er ééntje op internet zag ;-)

De Zandeik zei

Geduldig en volhardend om ons van mooie foto's te voorzien. Ik klaag niet!

Marthy zei

Altijd heel wat vlinders hier in de tuin, veel 'vlinder' planten, maar deze nog nooit gezien. Ben er een beetje jaloers op.

Heidi zei

Hier fladderen ze dikwijls in de buurt van de beukenhaag en de blauwe regen, maar nog nooit heeft er eentje zo mooi geposeerd.

Ludo RUTTEN zei

in tegenstelling tot andere vlinders zitten ze zelden met de vleugels open, bovendien zijn ze erg klein, zeker voor een pocketcamera.