16 juni 2014

spinnenkraamweb

spinnennest vol jong leven (bolletje van 2 à 3 cm doorsnede)
 Sommige vingerhoedskruiden zijn dit jaar bijna 3 meter hoog geklommen. Helemaal bovenaan staan nog enkele bloemen maar lager staat het al vol onrijpe zaadknoppen. Eén van die hoge vingerhoedskruiden is bij de laatste hevige winden door het zwiepend gewicht doormidden geknakt waardoor de top nu de grond raakt. Net in de knik heeft een spin haar nest gebouwd. De minuscule eitjes zijn intussen allemaal mini-spinnetjes geworden. Ze zitten nog allemaal tezamen in een bolletje van zon 2 à 3 centimeter doorsnee. Rond het bolletje hangt nog een beschermend spinsel, het 'kraamweb'. In het spinsel hangt ook nog het oorspronkelijk eicocon.

de bewaking is niet veraf
Vlakbij het nest patrouilleert een volwassen spin. Ik neem aan dat het één van de ouders is, wellicht de moeder, maar mijn arachnologische kennis is te beperkt om dat met zekerheid te stellen maar .... het lijkt me de logica zelf. In de natuur zijn er zo van die gebruiken die altijd terugkomen. Veel goesting om op de foto te komen had de moederspin niet want ze verdween meteen onder de kelkbladen van de Digitalis purpurea. 

Gezien de constructie van het kraamweb en de gele lijn over het hoofd van de moederspin hebben we hier allicht te maken met de kraamwebspin. Deze spin bouwt geen web om prooien te vangen maar verschalkt haar slachtoffers met een snelle sprint. Als er al een web wordt gesponnen dan is dit om er haar eicocon in op te hangen en zo haar nakomelingen een veilig (tijdelijk) onderdak te geven.


7 opmerkingen:

  1. Altijd geweldig om te zien dat zelfs bij zo'n 'primitieve' dieren broedzorg bestaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van die eerste foto krijg ik de kriebels!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vergeleken met wat 'the crown of creation' zo allemaal nodig heeft om haar nabestaan te verzekeren... Chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat heb je weer goed gespot Ludo. Het is toch spijtig dat deze nuttige beestjes meestal onder een pantoffel terechtkomen. Heb hier regelmatig een mooie 'donut' van kleine kruisspinnetjes die zich opwarmen in de zon. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige foto's! En zeer geschikt om de spinnenkriebels te overwinnen, elke dag even naar kijken. Maar daar heb jij geen waarschijnlijk geen last van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben niet bang van spinnen en vind het prachtige foto's, maar krijg toch wat de kriebels.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.