28 juni 2014

pyjamazweefvlief op Hemerocallis


Terwijl we op tuinenbezoek waren - eentje in Mol en twee in Diepenbeek - vond ik een pyjamazweefvlieg in een paars-gele Hemerocallis. Dankzij de regendruppels en de lichtbrekende werking van de kroonbladen vond ik die setting best de moeite waard om er een foto van te maken, ook al zijn het insect en de bloem maar heel gewoon.  Die pyjamazweefvliegen zie je vanaf mei heel vaak omdat ze hier dan door massale migratie uit het zuiden arriveren. Wat minder geweten is, is dat de larven van deze charmante zweefvliegen belangrijke opruimers zijn van 'schadelijke' insecten. Deze larven -de fase tussen eitje en verpopping - eten op enkele dagen tijd honderden bladluizen. 




10 opmerkingen:

  1. Goeie foto, Ludo. En een erg leuke zweefvlieg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is een voorbeeld waarbij superlatieven tekortschieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig beeld! Vooral mooi hoe de kleuren harmoniëren: de ogen met het paars van de bloem bovenaan en het warm-gele van zijn pyjama met het stuifmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schitterende foto, poëtisch..
    En "pyama"zweefvlieg klinkt zo triviaal. Notabene ook nog uit het zuiden komen aanvliegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik sluit me aan bij de rest: heel mooie foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is dat nog altijd met je gewone fototoestel, muggenbeet? Indrukwekkend!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tegenwoordig neem ik de foto's met dit toestel: http://muggenbeet.blogspot.be/2013/12/nieuw-fototoestel.html

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.