27 juni 2014

hangmatspinnen


De spinnetjes zijn maar iets groter dan 5 millimeter en wie niet gericht speurt zal ze niet te zien krijgen. Hun bouwwerken daarentegen, de hangmatwebben, die kent elkeen die al eens een voet buitenshuis zet. Zeker bij dauw kan je er niet naast kijken: tientallen soms honderden horizontaal geweven webben hangen dan tussen de struiken en grassen. Het levert mooie natuurplaatjes op al zijn de spinnetjes zelf er zelden op te zien.

Vandaag ging ik eens op zoek achter deze hangmatspinnetjes. De tuin zit er vol van, die van jou ongetwijfeld ook. Meestal hangt de spin ondersteboven aan de onderzijdevan de "hangmat", het horizontale web dat met allerlei draden aan stengels en takken is opgehangen (zie beide foto's). Als een vliegend insect tegen een van de bovengelegen draden vliegt, valt het in de hangmat. Dit is hét moment voor de spin om langs onder toe te slaan en met een beet de prooi uit te schakelen.

In het noordwesten van Europa komen zo'n 300 soorten voor (Wikipedia). Mijn Veldgids vermeldt enkel de Herfsthangmapspin of de Linyphia triangularis.

De hangmatspin hangt meestal ondersteboven in het horizontale gedeelte van het web,
de zogenaamde hangmat.2 opmerkingen:

fruitberg zei

De benaming is absoluut inventief. En ze zijn af en toe met veel, net zoal sdat mooi plaatje waar j enaar linkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit de moeite heb gedaan om de spinnetjes zelf te bekijken, bedankt dus voor dit logje

Zem zei

Leerzame blog. Ik associeer die hangmatjes altijd met de nazomer en daar wil ik nog niet aan. Misschien zie ik ze daarom nog niet...