21 mei 2014

twee groepsportretten met planten

noorderterras vlakbij de woning
Vanuit onze eetkamer kunnen we rechtstreeks de tuin in via een terras waar we ons tevens kunnen neerzetten. Het is er altijd koel omdat er enkel 's morgens direct zonlicht is. Een hoekje waar het fijn vertoeven is, ook als de zon verschroeiend tekeergaat. Het is ook hier waar die van ons haar meeste bloemen in potten heeft geplaatst. Ze krijgt daarin vrij spel omdat het ganse plaatje blijft kloppen. In één hoek heeft ze gewerkt met varens, Astilbes en hosta's en het tegenoverliggende hoekje zie je op de foto hierboven. Hie zie je onder meer: een fuchsia, de vlinderlokker Heliotropium, gele dovenetel, smeerwortel, robertskruid, mossen en een blauwe hortensia.

bloemenhoek rond de veldkapel
Rond de veldkapel schijnt de zon vele uren per dag. Ideaal om er insecten te lokken met planten. De meeste vlinders tref ik hier aan. Het is nog een jonge hoek in de tuin waar ik van alles aan 't uitproberen ben maar waar de beplanting intussen is afgerond en de natuur zijn gang mag gaan. Dit jaar zijn de vingerhoedskruiden (links) heel talrijk aan 't bloeien. Op dit moment stelen ze er de show. Op de foto zie je ook nog de akelei 'Nora Barlow' en de Cornus kousa 'China Girl' met zijn mooie spitse witte schutbladen. Achteraan op de foto bevindt zich een beukenhaag waarin een aantal wilde witte roosjes geklommen zijn. Het is hier dat ik eens een schattig bosmuisje van de rozenbottels heb zien eten. Achter de haag bevindt zich nog een zitterras met uitkijk op de waterleliepoel. Een boerenjasmijn zorgt hier momenteel voor een heerlijk parfum terwijl de bruine kikkers en juffers voor leven in de poel zorgen. Een valse christusdoorn en een Metasequoia glyptostroboides zorgen hier voor gefilterd zonlicht. 

Intussen is de aanplanting van de gereviseerde voortuin ook zo goed als achter de rug. Hier en daar nog wat weefplanten maar ik denk dat ik daarvoor zaad van blauwe akeleien ga uitstrooien. Momenteel, zo net na de allereerste aanplantingen, is het allemaal nog wat te netjes en te gekunsteld maar heel lang gaat dat niet duren. Ik bekijk momenteel of ik er ook geen beeld of een ander ornament kan plaatsen maar ik kan niet meteen iets bedenken. Liefst iets zot of controversieel. Geen betere plek voor zoiets dan de voortuin. 

de voortuin na de grondige facelift en eerste aanplantingen7 opmerkingen:

Menck zei

Geslaagd. Wat zeg ik? Zéér geslaagd.

TheHappyFive.be zei

Doe uw ding. Gij doet dat goed :)

Zem zei

Dat kan ik me voorstellen, dat je in het nieuwe stuk nog een ornamentje wilt plaatsen.
Maar het ziet er geweldig uit, wát een tuin! Ik blijf het zeggen.
Het pottenplaatsje is ook erg charmant.

fruitberg zei

Dat nieuw stukje ziet er helemaal anders uit, er goed. Benieuwd hoe het er volgend jaar uit ziet.
Als je iets opvallend in je voortuin wilt, kan je voor zo'n gekleurd polyester schaap gaan :-)?

natuurlijk-rijk zei

Ik heb hier onlangs in de buurt nog zo'n mega prinses achtig plastieken kasteel bij iemand in den hof zien staan, mss ook iets voor u ;-) je bent geweldig goe bezig Ludo, zo actief joh!!!

Ludo RUTTEN zei

tijdens mijn 2 laatste maanden loopbaanonderbreking moet ik 'gas geven'.

De Zandeik zei

Wauw, dat ziet er daar heel mooi uit.