9 mei 2014

schets & gok

Die van ons heeft gisteren een schoolreis gedaan, alles in 't kader van het leerplan aardrijkskunde natuurlijk of wat dacht je? Het betrof een natuurwandeling langs de Ninglinspo, geen onbekende voor avonturiers en wandelliefhebbers. Elk jaar heeft ze er wel een plant gezien die ze niet kan benoemen. Opzoekwerk levert niet altijd een antwoord op. Ook gisteren kwam ze thuis met het verhaal over een bijzonder mooie paarse bloem. Nooit eerder gezien. De beschrijving ervan deed me een eerste maal gokken op brunel maar na het zien van een foto werd mijn antwoord niet goed gerekend.

Maak er eens een schets van, zei ik. Schets & gok is een plezant en leerrijk spelletje. Van de schetser wordt verwacht dat hij scherp heeft gekeken en de gokker heeft baat bij een groot visueel geheugen en/of brede kennis van het plantenrijk. Wat verscheen (zie links) leek op een hoge klaverachtige en de kleur van de bloem was paars, donkerpurper zelfs.

Ik heb nooit het geluk gehad om deze plant in 't wild tegen te komen. Maar de rudimentaire tekening, aangevuld met enige mondelinge toelichtingen, deed op mijn harde schijf - waarop al heel wat sectoren beschadigd zijn - toch een belletje rinkelen. Meteen juist, bleek na het googelen.

Heel lang heeft het raadspelletje niet geduurd maar als ik op mijn beurt ook een plantenschets uit mijn mouw zou schudden en mijn wederhelft zou in de mood geweest zijn om met mij een spelletje te spelen dan ... .

(Hier vind je 't juiste antwoord.)


6 opmerkingen:

de biodiverse tuinier zei

We hebben er hier even met wat plantenspecialisten het hoofd over gebogen. Klaver viel af wegens geen klaverachtige blaadjes, maar daar stokten we dan ...
Stuur je de dochter eens naar de tekenklas? ;-)

Ludo RUTTEN zei

het kunstwerk is van mijn vrouw, ook 'die van ons' genoemd.

Sylvia zei

Ik vind dat ze dat goed getekend heeft: de tekening van Schmidt (op de pagina waar je naar linkt) lijkt óók op klaver en die mens heeft dat vermoedelijk niet uit zijn geheugen moeten doen.
Wat niet wegneemt dat ik onder de indruk ben dat je het antwoord hebt kunnen vinden!

Ha, en nu dacht ik eindelijk te weten hoe de plant uit het sprookje eruit zag, maar volgens Wikipedia is de rapunzel uit het sprookje eigenlijk het rapunzelklokje, dat ook repelsteeltje heet. Verwarrend!

Ludo RUTTEN zei

@sylvia: op den duur zijt ge helemaal de kluts kwijt :) Ik vind de oude prenten op wildeplanten heel interessant en bijzonder gedetailleerd. De fotoboeken van tegenwoordig kunnen daar niet aan tippen.

Sylvia zei

Ja, die oude prenten zijn inderdaad prachtig. Ik heb een zwak voor prenten van insecten. Op een tekening kun je alles tegelijk scherp krijgen, wat met een foto niet kan. (Of toch hooguit benaderd kan worden door meerdere opnames te combineren, maar voor zo ver ik weet wordt dit niet toegepast voor fauna's. Of door light-field opnames te maken, maar die kun je dan weer niet in boeken afdrukken.)

TheHappyFive zei

Van spelletjes spelen komen vodden ... ;)