23 mei 2014

openluchtacrobatie

activiteit op een Geranium sanguineum 
Op één van de nieuwe vaste planten in de voortuin werd er vandaag een korte open-lucht-opvoering gehouden. Het bovenste beest maakte met zijn achterlijf zeer snelle ritmische bewegingen wat me er toe aanzette om het gebeuren van dichterbij te bekijken. Mijn eerste idee was dat er wilde hommeltjes voor nageslacht aan het zorgen waren maar er klopte iets niet: slechts één paar vleugels, grote ogen en zeer korte antennes. Dat zijn geen hommels maar - ondanks het gele donsjasje van het mannetje - zweefvliegen ! Ik gok op 'gele fophommels' maar dit is onder voorbehoud. Fophommels vallen wat buiten mijn kennisgebied. Een paar minuten later was de show alweer voorbij en vloog het mannetje over de beukenhaag de Schoterweg over. Missie volbracht. 

Update 24 mei: deze zweefvliegen zijn intussen gedetermineerd met behulp van waarnemingen.be. Het is de Merodon equestris of de grote narcisvlieg.

Ook van deze week:

rozenkevers op wilde roos
5 opmerkingen:

Zem zei

Die zweefvliegen zijn toch vreemde camouflage-artiesten. Ik wist een aantal jaren geleden niet eens dat ze bestonden.
De fotokwaliteit met je nieuwe camera's blijft me verbazen.

blijentuin zei

Ik kan Zem alleen maar bijtreden.
de Rozenkever heb ik gisteren ook voor het eerst gezien in onze tuin, prachtbeestje!.

fruitberg zei

Die fophommels waren hier vandaag ook van jetje aan 't geven op een goudsbloem, maar mijn fototoestel was écht te ver weg om het te gaan halen
Leuke foto's

Menck zei

Bijzonder schone foto's alweer. De rozenkevers zijn erg speciaal. Vooral de blinkende schilden en de kleurstelling intrigeren me. En zie ze bovendien maar eens van jetje geven terwijl er een camera op gericht staat. Porno is er niks tegen.

De Zandeik zei

Zag net dit bericht (ja, ik weet het, ik kom altijd een eind achterophinken). 't Is er duidelijk de tijd voor. Die bovenste twee zouden die familie zijn van deze die ik recent betrapt heb?