5 april 2014

het wijfje

geen koolwitje maar het wijfje van het oranjetipje
Volgens vlindernet verschijnen de vrouwtjes van het oranjetipje 1 tot 2 weken later dan het mannetje. Hier zag ik het eerste mannetje op 25 maart jl. en vandaag merkte ik een vrouwtje op. Al moet ik toegeven dat ik eerst dacht dat het één van de vele koolwitjes was. Bij nader toezien, waarbij de geelgroene marmering aan de onderkant van de achtervleugels zekerheid bracht, bleek het om een oranjetipje te gaan. De vrouwtjes daarvan hebben helemaal geen oranje in hun vleugels. Ook sinds vandaag aanwezig en dit in grote aantallen zijn de langsprietmotten. De voelsprieten van deze beestjes zijn ongelofelijk lang alsof een klein beestje een lange smalle dennennaald met zich meesleurt.



4 opmerkingen:

  1. Je zou inderdaad denken, een koolwitje, dit wist ik niet. Mooie foto, Ludo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm ... die zwarte puntjes waren me ook al wel eens opgevallen maar er eigenlijk nooit geen aandacht aan geschonken. Bedankt voor de info! De volgende keer eens aandachtiger kijken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De laatste dagen hier ook veel Oranjetipjes, en van die "koolwitjes". Die moet ik, na het lezen van deze blog toch even van dichterbij bekijken - als ze blijven zitten tenminste, die ongedurigaards!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.