10 maart 2014

het plaatje klopt

zonnebadende gehakkelde aurelia
Volgens de kalendermatige indeling van de seizoenen vertoeven we nog steeds in de staart van de winter maar daar is buiten niks van te merken. Echt lenteweer is het, om niet te zeggen zomerweer. Je merkt het aan de vlinders, zonnebadend en hier en daar al een baltsend paartje in de lucht.

Zoals elk jaar zien we ook nu weer het te verwachten trio: heel veel citroenvlinders (met geel-groene mannetjes en witte vrouwtjes), gehakkelde aurelia's (foto) en heel af en toe een dagpauwoog. Logisch dat je deze 3 als eerste opmerkt want samen met de kleine vos, die hier - op ééntje na - al jaren niet meer waargenomen wordt, overwinteren deze vier dagvlinders in onze contreien als vlinder (en niet als eitje of pop). Als het zonnetje weer schijnt en als de temperatuur oploopt, komen ze uit hun schuilplaats tevoorschijn. Op dit moment zijn ze met veel en dat doet me plezier. 

mannetje van citroenvlinder9 opmerkingen:

Zem zei

Prachtige foto's! Ik wist niet dat de genoemde vlinders als vlinder de winter doorkomen.
Tot mijn genoegen ook hier in het noorden ook citroentjes, een stuk of vier kleine vossen én een gehakkelde aurelia - mijn favoriet.

Ludo RUTTEN zei

Mijn fb-vrienden uit noord-Holland hebben allemaal kleine vossen. Hier zijn ze niet meer te zien, wat ook geldt voor de distelvlinder.

Menck zei

Hier vallen al minstens een ganse week citroenvlindertjes te bespeuren. Andere soorten mocht ik nog niet waarnemen.
Momenteel is het aan de kust grauw en grijs en behoorlijk fris. Het lenteachtige weertje lijkt wat om te slaan.

Ludo RUTTEN zei

Van mij mag dit weertje nog een tijdje aanhouden op voorwaarde dat het niet vergeet om af en toe te regenen want het is hier al behoorlijk droog.

De Zandeik zei

Hier zien we de laatste dagen vooral gehakkelde aurelia's. Maar ook al 1 citroenvlinder en 1 dagpauwoog gezien.

natuurlijk-rijk zei

Ik heb alle drie de soorten hier ook al gespot en dat weertje mag idd nog blijven duren al wacht ik ook op regen om het één en 't ander in te zaaien, te beginnen met mijn bloemenakker!

Heidi zei

Hier zijn geen citroentjes te zien, wel dagpauwogen en "iets" oranje, vermoedelijk de gehakkelde aurelia, maar ze waren altijd te snel. In ons tuinhuis hing er een dagpauwoog te overwinteren, en die is sinds zondagnamiddag weg.

fruitberg zei

Hier enkele dagpauwogen, een kleine vos en een citroentje.

Thea zei

Hier vliegen er ook verschillende rond, maar zo'n mooie foto als jij heb ik niet kunnen maken.


Groetjes Thea