28 februari 2014

het échte drieprovinciënpunt

Een zomereik duidt sinds kort het juiste drieprovinciënpunt aan.
Nog steeds zijn er veel mensen die verkeerdelijk denken dat de grote draaipoort van de abdij van Averbode over de drie provinciegrenzen (Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg) draait. Sinds begin van deze maand, 3 februari om precies te zijn, werd er een eik aangeplant op het échte drieprovinciënpunt. Zoals je ziet, staat de jonge boom zelfs buiten de muren van de abdij, in een wei richting Veerle-Laakdal.

Om deze boom aan te planten werden heel wat prominente politici opgetrommeld waaronder ook minister-president Kris Peeters. Bij deze gelegenheid werd het beheer van het gebied de Merode, toch meer dan 1500 ha landschapsgebied, overgedragen van de Vlaamse Landmaatschappij naar de drie betrokken provincies. Begin 2018 zal deze overdracht volledig afgerond zijn met de provincie Antwerpen in een voortrekkersrol.

De zomereik gefotografeerd vanaf een wandelroute naar punt 100 (de abdij)

Meer info en foto's van de norbertijnenabdij, de likdreef en de draaipoort vind je hier.


5 opmerkingen:

  1. Wel, dat wist ik nu niet. Maar dankzij Ludo nu dus wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een bezoekje aan de abdij en omgeving staat op de agenda, meer specifiek om een blik op het percoratierietveld te werpen. Dat van die eik wist ik nog niet, leuk weetje. Jammer dat ze niet een iets groter exemplaar, met toch al een klein beetje massa hebben geplant.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijft de vraag: waarom lopen de provinciegrenzen daar zo grillig en vanwaar de "legende" ? Misschien heeft een landmeter ooit een foutje gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ook altijd gedacht dat de toegangs-draaipoort op het drie provincieënpunt lag. Op Google Earth heb ik dan gezien dat dit misschien niet klopte. Toen ik Geopunt Vlaanderen ging kijken was ik zeker. Eigenaardig genoeg vind ik, buiten dit artikel, hiervan niks terug op internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je ziet, muggenbeet is nog ergens goed voor. Ik vond de zekerheid ook op geopunt.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.