13 januari 2014

nieuw vergezicht vanuit de tuin


Volgens mijn nameting met een tekendriehoek op Google Maps ligt het sluizencomplex van Genendijk (Ham) - hier gewoon het Sas genoemd - op zo'n 5 km in vogelvlucht. Aan dit sas werd recentelijk niet alleen een waterkrachtcentrale gebouwd maar ook 2 nieuwe windmolens. In de nabije toekomst zouden er nog 2 gelijkaardige molens langs het Albertkanaal bijkomen. 

Terwijl wij vanuit onze achtertuin van de 6 windmolens van Nike, dat vlakbij het sluizencomplex haar verdeelcentrum heeft,  nauwelijks iets zien (het bos op Baalberg belet het zicht) zijn déze 2 exemplaren heel goed zichtbaar. Ingezoomd met mijn kodak staan ze precies vlakbij. De windmolens zijn dan ook niet klein geschapen: de ashoogte van deze molens (daar waar de drie wieken of rotorbladen samenkomen) is zo'n 113 meter en de rotordiameter (de doorsnede van de denkbeeldige cirkel die de 3 wieken trekken) 90 meter. Het bovenste tipje van de wieken draait dus rond de 150 meter en dat is toch niet niks. Ter vergelijking: de spits van de Antwerpse kathedraal is 123 meter hoog.

De elektriciteitsopwekking van deze 2 windmolens komt overeen met het energieverbruik van zo'n 3400 gezinnen. Ondermeer daarom ben ik een groot voorstander van windenergie. In tegenstelling tot biomassa, produceren windmolens échte duurzame en dus groene stroom. Je moet voorts weten, in mijn kindertijd en jeugdjaren heb ik steeds op hoge fabrieksschouwpijpen (incl. onfrisse geuren en kleuren) gekeken. Niet zelden moesten we op 't school van de speelplaats wegvluchten als er alweer zo'n adembenemende wolk neerdaalde op het voetbalveld of de looppiste. Dan zijn zo'n windmolens in de horizon toch een grote stap vooruit. Bovendien zijn ze best mooi  vormgegeven, elegant zelfs. Dat betekent natuurlijk niet dat ze overal op hun plaats staan, al zou ik zelf heel graag een kleintje in mijn tuin hebben. Aan wind in de achtertuin geen gebrek. Het is er altijd een jas kouder dan elders.


8 opmerkingen:

Menck zei

Zo'n ranke windmolen, hoe kunstmatig hij ook moge zijn, vind ik vaak een verfraaiing van de omgeving. Ik heb het voor hoge constructies, denk ik, want zendmasten vind ik bijvoorbeeld ook mooi. Misschien boezemt de hoogte me wel ontzag in (hoogtevreeslijder zijnde)?

Stefaan De Clerck zei

Ik ben blij dat er nog zijn die windmolens best mooi vinden. Altijd gefascineerd geweest door windmolens.

fruitberg zei

Ik vind ze prachtig. Een tijd geleden werd me door vrienden gevraagd een petitie te tekenen tegen het bouwen van windmolens in Tienen, ik heb dat geweigerd (en ze waren daar niet tevreden mee)

Heidi zei

Ik vind dat ook iets hebben, zo'n windmolens. Ook hoogspanningsmasten trouwens, het lijnenspel blijft boeien.

meneer Boerenerf zei

Wel even meegeven dat die kleine windmolens qua rendement eigenlijk niks voorstellen. Als decoratie heeft het wel iets maar als ge van plan waard om er een batterij mee op te laden en ook achteraan in den hof elektriek te hebben zult ge iets anders moeten verzinnen ...

Ludo RUTTEN zei

@Boerenerf: bestaat er echt nog geen modelletje windmolen voor privégebruik? Dan is er nog een groot gat in de markt.

Koen zei

De elektriciteitsproductie van zo'n turbine wordt in misleidende termen gecommuniceerd. 1) Voor elke kW die een gezin verbruikt moet er in België nog eens 4,2 kW worden geproduceerd voor de industrie. 2) De productie is ook nog eens onder optimale omstandigheden en vaak dus maar een derde. Eerlijker zou zijn om te zeggen aan hoeveel % van de energiebehoefte in België wordt voldaan. In dit geval 0.00125% van de Belgische enrgiebehoefte per windturbine.

onderdeappelboom zei

'een jas kouder dan elders'. Dat vind ik mooi gezegd...