3 december 2013

stad op mensenmaat


Hundertwasser in Bad Soden am Taunus

Ik ben momenteel mijn kans aan het wagen bij de Argus-fotowedstrijd. Waarom zou jij dat ook niet doen? Deze wedstrijd loopt uitsluitend op Facebook - een account is dus wel nodig - en zit eenvoudig in mekaar. In de speciaal ontwikkelde applicatie hoef je enkel op een upload-knop te duwen en je kunt vervolgens je foto's voor de wedstrijd insturen. Dit kan nog tot 29 december en er zijn 3 thema's: herfst, genieten op het platteland en stad op mensenmaat. Voor elk thema mag je 10 foto's insturen.

Denk niet te snel 'dat is niks voor mij' of  'ik kan toch niet winnen'. Je weet nooit hoe de dobbelstenen rollen. Het levende bewijs voor deze stelling viel gisteren in de mailbox: met één van mijn herfstfoto's won ik de weekprijs, t.w. een weekendje Puur Natuur voor 2 personen. De winnende foto verscheen eerder op deze blog en wekte hier niet veel enthousiasme op maar (amateur)fotografen kijken en beoordelen klaarblijkelijk met andere ogen dan bloglezers. 

Nog 9 foto's mag ik insturen. "Stad op mensenmaat" vind ik een moeilijk thema omdat ik zelden in een stad vertoef en niet meteen veel foto's voorradig heb. Bij het grasduinen in mijn foto's kwam ik toch weer uit bij de architectuur van Hundertwasser (zie foto). In het Duitse Bad Soden am Taunus - evenals bij het Hundertwasserhaus in Wenen - toont Hundertwasser hoe een mens- en natuurvriendelijke architectuur er concreet kan uitzien. De woningbouw binnen een stad op mensenmaat zou voor mij iets hundertwasserachtig zijn: groendaken, gevelbegroeiing, veel kleurgebruik, hergebruik van afvalwater, cohousing, creativiteit in plaats van massaproductie zonder ziel, ... . Daarom heb ik zonet bovenstaande foto geüpload (spelling toch eventjes gecontroleerd), temeer omdat er twee boomhuurders op staan, wat ik nog steeds een maf doch sterk concept vind.

Bomen kunnen bij Hundertwasser ook kamers bewonen of huren. De boom moet hiervoor niet betalen want hij betaalt de huur 'met zuurstof, door zijn vermogen om stof te slikken en als anti-lawaaimachine door rust te maken, door verdelging van gif, of zuivering van vervuild regenwater, als producent van geluk en gezondheid, als brenger van vlinders en door schoonheid en vele andere valuta. Dat is allemaal in geld om te wisselen en is meer dan een mens-huurder met een cheque kan betalen.' Mooier zou ik het zelf niet kunnen zeggen.

6 opmerkingen:

Zem zei

Gefeliciteerd met je weekendje uit! Het was ook een hele mooie foto.
Was het maar zo, Ludo, dat steden gebouwd werden / worden op de speelse wijze van Hundertwasser. Mensen zouden er meer kwaliteit van leven hebben. Ze zouden vast ook vrolijker en optimistischer zijn.

Anoniem zei

Geniet van je welverdiende prijs!.
Ik heb dan ook maar mijn kans gewaagd ;-)

Ludo RUTTEN zei

Dat is zeker zo Zem. Blijentuin: veel succes ermee!

Anoniem zei

Absoluut gefeliciteerd met je prijs ;-)

Hilde zei

proficiat met de prijs!

die van ons zei

Altijd blij met een weekendje weg!