24 november 2013

moderne tijden


De windmolen op  Ravenshout en de eerste van drie op Schoonhees

Voortgaand op wat ik gisteren langs de Industrieweg te zien kreeg, heeft Tessenderlo eindelijk haar eerste stapjes in de Moderne Tijden gezet. Niet met veel goesting want het gemeentebestuur heeft er nog tegen geprocest, wat knettergek is omdat ze wel grote fan is van Sevesobedrijven vlakbij ons centrum. 

Op grondgebied van steenbakkerij Wienerberger in Ravenshout (kortbij de drukkerij van Concentra) is de allereerste windmolen al klaar. Op Schoonhees, vlakbij Oosterbergen, is Limburg Win(d)t momenteel bezig met de eerste van de drie overige windmolens recht te zetten. Het zijn indrukwekkende gevallen: de rotordiameter is 112 meter en de bovenste tip van de wieken snijdt de lucht doormidden op zo'n 175 meter hoogte. 

Jaarlijks produceren deze drie molens 18000 MWh stroom (1MWh = 1000 KWh) wat overeenkomt met het verbruik van zo'n 5150 gezinnen. Positief ingesteld als altijd, hoop ik dat het industriegebied Schoonhees in dezelfde geest verder ingevuld wordt: geen nieuwe smeerlapperij (vervuilende of gevaarlijke bedrijven) maar toekomstgerichte, milieuvriendelijke ondernemingen met het hart op de juiste plaats. 


8 opmerkingen:

Brecht Verpoort zei

Wij wekken ook onze stroom op met zonnepanelen, aangevuld met groene stroom van Ecopower. Maar of 100 % groene of milieuvriendelijke stroom echt bestaat, betwijfel ik. Over de productie van zonnepanelen vang ik al eens kritische geluiden op, maar ook windmolens zijn blijkbaar niet helemaal koosjer:
http://fibronot.nl/nieuwsartikel277-356/

Ludo RUTTEN zei

Blijven focussen op de essentie: hernieuwbare energie zal altijd beter zijn dan eindige, fossiele brandstoffen. Ik moet de eerste water- of windmolen nog tegenkomen waar giftige dampen of vervuild water geloosd wordt. 100% moet of kan ook niet, zelfs de meest groene mens op aarde ademt uit en scheidt zijn afvalstoffen uit. Vaak is het zo dat achter elke berichtgeving een belangengroep schuilgaat.

oldCoekie zei

Meestal hoort men: We moeten de CO2 uitstoot aan banden leggen. Zelden hoort men: we moeten het boven brengen van fossiele brandstoffen beperken. Waar het eigenlijk om draait.

Ludo RUTTEN zei

En sociale rechtvaardigheid zegt dan zelfs nog: 'en laten zitten voor die landen die er tot nu toe niks of nauwelijks iets van gekregen hebben'.

fruitberg zei

't Is voorwaar indrukwekkende technologie...

Koen zei

Milieuvriendelijk? Zoek eens op welke milieulast de productie van de magneten in zo'n turbine veroorzaakt (radioactieve verontreiniging). En 150 ton staal en beton komt er ook niet vanzelf!

Ludo RUTTEN zei

Beste Koen, de milieuvriendelijkste energie is deze die niet verbruikt wordt. Turbines, beton en staal zullen ook wel aanwezig zijn in kerncentrales, steenkoolcentrales, waterkrachtcentrales, biomassa-installaties, .... . Maar wind op zich is niet eindig en vervuilt niet (afvalstoffen en pollutie). Dat is m.i. toch positief. Welke vandaag toegepaste energiebron noem jij dan milieuvriendelijk?

woelmuizenier zei

@Koen
zoek eens op welke milieulast de 'Big Bang' veroorzaakt heeft. (De Homo sapiens sapiens daar gelaten natuurlijk)