21 oktober 2013

vermolmd


Al maar goed dat bosbeheerders intussen begrepen hebben dat een vitaal bos zowel uit levende als uit dode bomen bestaat. Deze rotte en vermolmde boom is een speeltuin voor insectenzoekende vogels zoals de boomklever, de spechten en onze mezen. En esthetisch gezien is hij vooral een aanwinst voor het bos. Ik heb een stukje schors afgebroken en je verschiet daar toch van hoeveel beestjes je vindt. Ook de 'opruimers' onder de paddenstoelen hebben een vette kluif aan deze (voorlopig nog rechtstaande) boomstam. Om deze reden laat ik ook in de eigen tuin veel hout op een natuurlijke manier afbreken. Het levert me prachtige paddenstoelen op zoals elfenbankjes, korstzwammen en gelatine-achtige trilzwammen.

4 opmerkingen:

  1. Ja, het valt op in de bossen dat men al jaren neergevallen bomen laat verteren. En als er dan ook een dikke moslaag overheen groeit: prachtig gewoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig en inderdaad broodnodig. Maar probeer er maar eens iemand van te overtuigen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Absoluut een meerwaarde

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.