8 september 2013

lasagne zonder lasagnevellen

Lasagne alla muggenbeet. Het zoveelste recept voor een lasagne? Neen. Deze lasagne verschilt fundamenteel van andere lasagnes omdat het hoofdbestanddeel van gewone lasagnes, de lasagnebladen, ontbreekt. Zoals een bos zonder bomen en een zee zonder water. Koken in een zodanig andere dimensie dat ik het zelf ook allemaal niet snap maar als het resultaat lekker is, maakt het allemaal niet uit of het eigenlijk nog wel een lasagne is of niet. Ik noem het Lasagne zonder Lasagnevellen en als het kind eenmaal een naam heeft, zal het zo door 't leven gaan. Fijngesneden frit steppegras noemen, dat is pas psychedelisch.

het eindresultaat voordat de schotel in de oven gaat

In tegenstelling tot steppegras mag iedereen deze vegetarische lasagne maken, opeten en op de kaart zetten. Ik ben Monsanto niet. Hoe meer er vegetarisch gekookt wordt, hoe gelukkiger de dieren. Dierenvrienden eten nu eenmaal (minstens) vegetarisch. Met graagte geef ik hier het recept. 

Deze ovenschotel boordevol smaken en energie bestaat uit 4 lagen. Als kok denk je daarom ook in deze 4 lagen die je één voor één klaarmaakt en in de schotels schept. Op onderstaande foto kan je deze stappen volgen. 't Is eenvoudig maar neem er je tijd voor. Niets zo zielig als klaar geraken binnen 1000 seconden.

boven: laag 1 t/m 3
onder: voorbereiding afwerkingslaag, de smeuïge saus, de afgewerkte schotel

Laag 1: Kook in gezouten water tricolere spirelli net voorbij al dente. Ik neem meestal de witte, groene en oranje versie maar andere kleuren zijn ook mogelijk. Denk eraan dat zwarte spirelli gemaakt kan zijn van inktvis. 1/3 van de schotel vul je met deze spirelli die je vervolgens met enkele scheuten olijfolie overgiet.

Laag 2: Maak een pittige tomatensaus. Stoof fijngesneden ajuin en witte preistelen in wat boter. Als deze mengeling gaar is, voeg je goed gerijpte tomaten toe. Kap er passata bij om de saus goed lopend te maken. Voeg prinsessenbonen toe en kruid het geheel. Ik neem hiervoor 1 blokje groentenbouillon, zout, peper, bruschetta en de typische spaghettikruiden. Bij een familiefeest maakt ik mijn sauzen nooit te pikant omdat kinderen, maar ook andere gasten, dat niet altijd aangenaam vinden.

Laag 3: Bak Quorn gehakt in de pan. Ik gebruik half Soya-bakboter, half olijfolie. Zout en peper de quorn. Let op: bakken is bakken! Het volstaat niet om diepgevroren Quorn in de pan te ontdooien.

Laag 4: de afwerkingslaag. Net zoals bij lasagne mét lasagnebladen bestaat ook deze schotel uit een rode saus en een witte saus. De witte saus begin je met boter, bloem (roux) en melk. Als deze saus goed gebonden is, kruid je bij met peper en muskaatnoot. Voeg er mosterdkaas en mozzarella aan toe om een heel smeuïge saus te verkrijgen. Een ei erbij kan maar zelf doe ik het niet. In deze saus kap je tenslotte pijpajuintjes en vooraf gekookte (fijngesneden) worteltjes en gele paprika. Meng alles goed en overgiet de schotel.

Zet de schotels in de oven en bak af op 200°C, zo'n 20 tot 25 minuten. Zorg ervoor dat de witte saus bovenaan een beetje bruin gegrild is. Laat het smaken. Een rood wijntje erbij smaakt prima. 

Volgende keer: groentesoep zonder groenten.


2 opmerkingen:

bart zei

mmm, ziet er zeer lekker uit!

Heidi zei

Dat wordt hier zeker eens uitgetest. 't Ziet er in elk geval heel lekker uit.