24 augustus 2013

pantserjuffer


Naast een paar blauwe glazenmakers (zie foto onder) en de jaarlijks terugkerende heidelibellen is dit jaar ook een pantserjuffer present. Deze juffer heeft een prachtige metallo-groene kleur. In tegenstelling tot de altijd maar rondvliegende blauwe glazenmakers zit de pantserjuffer meestal stil op een oeverplant waardoor het mogelijk is om er in alle rust -zelfs met een compactcamera- een foto van te maken.


De pantserjuffer legt zijn eitjes in het merg of onder de bast van een over het water hangende plant. Hier overwinteren de eitjes. In het voorjaar komen de larven uit en laten ze zich in het water vallen. Na 2 - 3 maanden ontwikkelt een larve zich tot volgroeide imago. De pantserjuffers worden nog verder onderverdeeld in een aantal soorten maar deze determinatie vergt kennis die ik op dit moment nog niet heb. 

update (25 augustus): vliegende blauwe glazenmaker

Heel wat toeren moeten uithalen om deze nooit stilzittende blauwe glazenmaker met mijn compactcamera vast te leggen. Na x-aantal foto's staat hij er toch eindelijk helemaal op. Door de beweging mist de foto wat scherpte maar de flapperende vleugels brengen de foto dan weer tot leven.


12 opmerkingen:

  1. is de pantserjuffer ook zeldzaam in Belgie of beschermt in europa ofzo :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knappe foto's, met een absolute voorkeur voor de eerste.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Siebe: in mijn tuin is hij zeldzaam: er zit er eentje voor het eerst sinds heel lange tijd maar in België en Nederland is het een algemene verschijning. Valt evenwel niet erg goed op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi beestje, en die eerste foto is absoluut een hele mooie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Welke plant is dat eigenlijk, waar die pantserjuffer op geland is (1ste foto)? Komt mij vaag bekend voor...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Brecht: dat is een uitgebloemde toorts (verbascum)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dus toch koningskaars? In mijn moestuin is dat vorig jaar opgedoken, en ik ben daar nogal tolerant tegenover spontaan opkomende kruiden als er bloemen op staan, zeker om dat zo'n koningskaars schuilgelegenheid biedt voor lieveheersbeestjes. Pantserjuffer of andere libellen heb ik nog niet gezien, maar daarvoor heb ik waarschijnlijk nog te weinig waterpartijen (op een mortelkuip na)...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Brecht: ik denk dat het een gewone zwarte toorts is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Knap dat je ze hebt kunnen vastleggen op foto! Vooral de laatste foto is indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. sterk, die laatste foto! (de andere mogen er ook zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi hoor, deze opnames!
    En uit wat je schrijft over het overwinteren van de eitjes blijkt alweer hoe belangrijk het is niet al te zeer of helemaal geen opruiming te houden in overhangende stengels boven de vijver.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Brecht Verpoort13 oktober, 2014 20:48

    Volkomen toevallig kom ik de foto van de blauwe glazenmaker hier tegen. Heb dit beest vandaag een lift gegeven met mijn fiets: bij mij bleef ie dus wel mooi stilzitten. Prachtig kleurenpatroon!!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.